Volledig scherm
© Thinkstock

CBS helpt Eindhovenaren gelukkiger te maken

Eindhoven - Eindhoven krijgt in de toekomst sneller toegang tot plaatselijke statistische informatie. Dat is een van de voordelen van de nauwe samenwerking die de gemeente donderdag is aangegaan met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

"Door de samenwerking kan Eindhoven bij wijze van spreken een uur na een landelijk bericht over werkeloosheid aan de slag met plaatselijke werkloosheidscijfers", zegt een CBS-woordvoerder Ruben Dood. De gemeente en het statistisch bureau kondigden de samenwerking donderdag aan in het Van Abbemuseum. Ze richten samen een kantoor in aan de Smalle Haven, het zogeheten Urban Data Center, waar gegevens gedeeld, vergaart en verwerkt zullen worden.

Lokaal kantoor
Het is de eerste keer dat het CBS - gevestigd in Den Haag én Heerlen - een dergelijk lokaal kantoor opent. Tijdens het experiment wordt informatie verzameld, uitgewisseld en geanalyseerd op tien terreinen; onder meer mobiliteit, buurten en bedrijfsleven. De stad hoopt met de gegevens beter in te kunnen spelen op de wensen van de inwoners. Of zoals een woordvoerder het donderdag bij de presentatie van de samenwerking zei: "Dat mensen gelukkiger worden."