Volledig scherm
Auto in kanaal in Eindhoven © Bert Jansen

Chaos bij berging van auto's te water in Zuidoost-Brabant: bestaande regels overtreden

EINDHOVEN/HELMOND - Zeker twee keer moest de afgelopen tijd een auto uit het water worden getakeld in Eindhoven en Helmond en beide keren werden bestaande voorschriften met voeten getreden. Verantwoordelijke instanties blijken de regels soms zelfs niet te kennen. Dat concludeert de Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant na vragen van het ED.

 De veiligheidsregio gaat extra aandacht voor de afspraken vragen bij de betrokken instanties zoals Rijkswaterstaat, gemeenten en politie.

Regels overtreden
Half augustus ging een agent in een T-shirtje en met een breekijzer het Eindhovensch kanaal in terwijl een bergingsbedrijf besteld had moeten worden. De agent raakte lichtgewond. De gemeente Helmond bestelde afgelopen maand wel een bergingsbedrijf omdat een auto bij Kanaaldijk Zuidoost in het water was gereden, maar dat bedrijf stuurde één duiker in plaats van de vereiste twee. En er werden meer regels van de Arbo-wet overtreden: de duiker droeg niet de juiste uitrusting - een wetsuit en geen droogpak, geen vinnen en geen lood - en er was geen duikploegleider aanwezig. 

Verantwoordelijkheid
Het gaat volgens de Veiligheidsregio vooral om onduidelijkheid over wie de verantwoordelijkheid voor de berging draagt. Dat is namelijk 'de eigenaar van het water', bijvoorbeeld Rijkswaterstaat of de gemeente. Behalve wanneer er sprake is van een strafrechtelijk onderzoek. "Dan is de politie verantwoordelijk voor de berging", laat een woordvoerder weten.

Totdat het duikteam van de brandweer in 2014 werd wegbezuinigd, schoot dit team vaak te hulp bij het bergen van voertuigen te water. Al was dit toen - net als nu - volgens de Veiligheidsregio geen officiële verantwoordelijkheid van de brandweer.