Volledig scherm
Veld bij concert Guus Meeuwis wordt ontruimd vanwege naderend onweer. © @MarcelKennis

Chaos in catacomben bij concert Guus Meeuwis in Eindhoven na ontruiming veld door onweer (video)

EINDHOVEN - Het vierde en laatste concert van Guus Meeuwis in het Philips Stadion is zondag door onweersdreiging ruim drie kwartier stilgelegd. Het veld moest ontruimd worden. In de chaos die daarbij ontstond raakten fans in de verdrukking. Rond 17.30 uur pakten donkere wolken zich samen boven het Philips Stadion. Niet veel later vertelde de stadionspeaker dat alle fans op het veld vanwege onweer de catacomben in moesten.

„Toen begon de ellende”, aldus Mariëlle van Geffen uit Zaltbommel. "Tienduizend man passen daar niet in. Het werd dringen geblazen.” De poorten in de hoeken van het stadion werden open gezet waarna het publiek naar buiten stroomde. Voor de Bommelse was de lol er toen vanaf. „We gaan de auto zoeken en dan naar huis. Ik ben er klaar mee.”

Mensenmassa
Met name aan de achterkant van het stadion ging het fout. Wie op het veld stond werd verzocht dat aan de achterkant te verlaten. De familie Dekker uit Zwolle werd door de mensenmassa naar buiten geperst. „Er kwamen mensen in de verdrukking. De een na de ander viel flauw. Gelukkig hebben we geen kinderen gezien die in de problemen kwamen.”

Gehurkt
Niet alle bezoekers konden schuilen in de catacomben. Omdat het te lang duurde voordat iedereen zich onder het stadion verspreid had, moest een deel van de bezoekers het onweer en de bijbehorende regen gehurkt op het veld doorstaan. Wie geen poncho droeg, had na afloop geen droge draad meer aan het lijf. Dat, en een tweede stortbui waardoor een goed uur later de sluizen boven ‘Groots’ nogmaals open gingen deed hordes mensen besluiten om niet te wachten op het ‘Houdoe’ van Meeuwis.

Communicatie
Op Twitter brak een storm aan kritiek los over de gang van zaken. Vooral de gebrekkige communicatie en de chaotische ontruiming was de fans een doorn in het oog. Op de twitterfoto’s waren overvolle ruimtes onder het stadion te zien terwijl Meeuwis al lang en breed weer begonnen was.

Effenaar
Voor mensen die er nog steeds geen genoeg van hadden, gaf Guus Meeuwis zondagavond een intieme aftershow in De Effenaar. Bezoekers konden daar slechts 1 kaartje per persoon voor kopen.

Lees je dit artikel in onze mobiele app, bekijk het volledige artikel dan op onze site.

Het veld moet leeg bij @Guusmeeuwis! #noodweer pic.twitter.com/ImkiFcQSwI — Marcel Kennis (@MarcelKennis) 12 juni 2016

Volledig scherm
Het stadion werd tijdelijk ontruimd tijdens het concert van Guus Meeuwis wegens naderend onweer. © @Stoolz
Volledig scherm
Publiek zit gehurkt op het veld van het Philips Stadion. © Jurgen Nijhof
Volledig scherm
Publiek van Guus-concert in de gangen van het Philips Stadion. © Ron Bongers
Volledig scherm
Adviezen voor het naderende onweer op de borden. © Marcel Kennis
Volledig scherm
Veld bij concert Guus Meeuwis moet worden ontruimd vanwege naderend onweer. © @MarcelKennis
Volledig scherm
ANP Kippa
Volledig scherm
Publiek zit gehurkt op het veld van het Philips Stadion. © Frans Koevoets
Volledig scherm
Het veld van het Philips Stadion is bijna geheel ontruimd vanwege naderend onweer. © Jurgen Nijhof
Het laatste concert in de serie Groots met een zachte G werd zondagavond stilgelegd door naderend onweer. Het publiek op het veld moest gehurkt gaan zitten en werd gedeeltelijk in de catacomben opgevangen. Dat leidde tot chaos.