Volledig scherm
© Aneo Koning

Chauffeur die ongeluk veroorzaakte waarbij Eindhovense overleed, reed veel te hard

UTRECHT - De 20-jarige vrouw uit Eindhoven die eerder dit jaar verongelukte op het Kardinaal Alfrinkplein in Utrecht, zat in de auto bij een man van wie het rijbewijs ongeldig was verklaard. Ook had hij te veel gedronken en reed hij veel te hard.

Dat blijkt uit de aanklacht tegen de 22-jarige Olcay K., die volgende week voor de rechter moet verschijnen voor het ongeluk dat hij volgens het Openbaar Ministerie heeft veroorzaakt. Er zat nog een derde persoon, een 24-jarige Utrechter, in de auto.

Advocaat Yassine Bouchikhi wil niet veel vertellen over wat er die avond is gebeurd, maar hij zal tijdens de rechtszaak stellen dat het helemaal niet vaststaat dat Olcay K. die nacht van de 19de maart de auto bestuurde. ,,Mijn cliënt kan zich niets meer herinneren van het ongeluk. Hij zat op de passagiersstoel toen omstanders bij de auto kwamen'', zegt Bouchikhi. De andere inzittende heeft daar volgens Bouchikhi niets over verklaard. ,,Hij heeft er uiteraard geen belang bij om zichzelf te belasten.''

Ook heeft Bouchikhi gerede twijfels over de snelheid die gemeten is. De politie deed in mei remproeven op de plek van het ongeluk en constateerde dat de auto tussen de 88 en 116 kilometer per uur moet hebben gereden, terwijl daar 50 kilometer per uur is toegestaan.

Volgens ooggetuigen naderde de auto die nacht de rotonde met hoge snelheid en moest de bestuurder flink remmen, waardoor hij de macht over het stuur verloor. De auto reed tegen de stoeprand, vervolgens tegen een paal van een verkeersbord, schampte een boom en reed vervolgens frontaal op een andere boom.

De Eindhovense, die achterin zat, liep fatale verwondingen op door de klap.