Volledig scherm
Hans van Dam (links) en Jan van der Donk van D&D Safe Sourcing. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

China veroveren vanuit buitengebied Bergeijk

BERGEIJK - Na 10 jaar in een verbouwde garage in Bergeijk verhuist assemblagebedrijf D&D Safe Sourcing naar het buitengebied aan de Oude Postelseweg, in het naar eigen zeggen enige kantoor in het buitengebied van de Kempengemeente.  

De meer dan verdubbeling in ruimte illustreert de voorziene groei van D&D. Het bedrijf van Bergeijkenaren Jan van der Donk (55) en Hans van Dam (58) telt 4 vaste medewerkers. D&D verwijst naar de eerste letter van hun achternamen. In de eigen productievestiging in Shanghai werken 25 mensen. Eind dit jaar zullen dat er 30, 35 zijn. Ook in China staat een verhuizing op stapel.

Vestiging Shanghai
De jaaromzet van D&D komt in 2016 uit op ruim 5 miljoen euro, een miljoen meer dan vorig jaar. Ruim 60 mkb-bedrijven bestellen producten bij D&D, vooral diverse samengestelde metaal- en kunststofonderdelen. Die laat D&D in China maken. Na fabricage worden onderdelen in de eigen vestiging in Shanghai geassembleerd tot eindproduct.

Lucratief
„Het gemiddelde uurloon in Nederland bedraagt een kleine 40 euro. In China is dat 7 euro. Dan is het niet verwonderlijk dat bedrijven fiks kunnen besparen door zeker producten waarmee veel handwerk is gemoeid daar te laten maken”, verklaart Van Dam. „Wil je incidenteel en snel iets laten maken, dan is China niet lucratief”, vult Van der Donk aan. D&D draagt na bestelling alle financiële risico’s totdat opdrachtgevers hun waar in bezit hebben en hebben gecontroleerd. Productie- fouten of schade tijdens transport komen dus voor eigen rekening. Het alternatief is werk uitbesteden aan Chinezen. Dan volgen gelijk aanbetalingen tot aan de volle mep voordat producten op transport gaan. „Grote bedrijven controleren zelf ter plaatse. Iets wat niet aan mkb’ers is besteed.”

Wespennest
D&D werkt ook andersom: in de eigen fabriek worden producten gemaakt voor Nederlandse bedrijven die hier nooit aanmeren, maar worden afgezet in China zelf. Vooral deze activiteit zal de groei van D&D stuwen, verwachten de directeuren. Stukken eenvoudiger dan exporteren: een wespennest van vergunningen, heffingen en koersrisico’s.

Lees woensdag meer in het ED of via de e-paper.