Volledig scherm
ANP

Cocu maakt zich er niet met een jantje-van-leiden vanaf en verdient bijval

Op het moment dat je over dit onderwerp - spreekkoren dus -  iets schrijft, weet je dat je reacties gaat krijgen. "Jullie maken het weer lekker groter dan het is." Of: "Moraalridders." Of: "Sensatiezoekers, bij andere clubs gebeurt het ook." Of: "Wat een non-nieuws, is er niks anders om over te schrijven? Oh nee, je hebt nooit wat te melden." Of: "Lekker scoren over de rug van supporters, ga je lekker met voetbal bezighouden." Een deel van de reacties is overigens ook gewoon positief.   

Het beledigende spreekkoor van zaterdag bij Excelsior-PSV was niet het eerste en zal ook niet het laatste zijn. Het hele weekend was het in de samenvattingen bij Fox te zien en ook bij Studio Sport werden beelden getoond. Iedereen die het langs zag komen, heeft de tekst onderhand wel kunnen horen. Scheidsrechter Danny Makkelie moest het ontgelden en er zat geen woord Spaans bij de spreekkoren. Trainer Phillip Cocu van PSV was het al een paar minuten na de aftrap op Woudestein beu. De uitingen aan het adres van Makkelie in het uitvak van zijn club bij Excelsior schoten hem in het verkeerde keelgat. Hij stond op van de bank en maakte een gebaar naar het vak van 'hoezo, waarom?'. Cocu vond het gedrag 'totaal niet passen' bij PSV. Dat gedrag kan bovendien zomaar consequenties in de vorm van misschien wel boetes of wat dan ook hebben en dat wil de coach uiteraard ook niet.

Makkelie heeft het bij een deel van de Eindhovense aanhang verbruid en werd nog even herinnerd aan een incident in de Amsterdam Arena van vorig seizoen. Dat gebeuren leek PSV misschien wel de titel te kosten, maar uiteindelijk viel op 8 mei 2016 alsnog alles goed. Eind goed, al goed, maar een deel van de PSV-aanhang vond kennelijk dat Makkelie nog wel wat toegevoegd moest worden.

Cocu stak na afloop van de wedstrijd zijn nek uit en wond geen doekjes om het gedrag van de fans. "Ik schaam me ervoor", gaf hij zelfs aan. Geen halfslachtige woorden of vergoelijkende teksten. Nee, niks. Niet doen, weg met dit soort onzin, zo sprak Cocu in feite. Ook hij vindt dat emoties bij voetbal horen en supporters mogen zich zeker laten horen, maar er zijn gewoon grenzen. En daar blijkt menig supporter maar weinig begrip voor te hebben. Vanuit die fans is er dan soms ook snel de reflex dat 'de media het opblazen' of 'Cocu zich lekker op het voetbal moet concentreren'. Wanneer Makkelie er nog even op een ludieke of met rauwe humor doorspekte manier aan was herinnerd dat hij Ajax in april wel erg makkelijk aan een penalty had geholpen, had iedereen daar vermoedelijk prima mee kunnen leven.

De PSV-coach kreeg op veel plekken bijval voor zijn afkeuring. Vanuit de supportershoek werd als gezegd hier en daar ook cynisch en afkeurend gereageerd. Ik ga ervan uit dat de meeste PSV-supporters er blij mee zijn dat hun coach enig normaal fatsoen wil uitdragen en heb ook niet de indruk dat Cocu de supporters monddood wil maken, integendeel. Hij wil gewoon dat supporters PSV op een positieve manier steunen en dat is iets waar je moeilijk tegen kan zijn. Een deel van de PSV-fans vindt het allemaal maar onzin, is er niet gelukkig mee en/of heeft moeite met grenzen van betamelijkheid. "Ja maar het is bij andere clubs ook zo dat er spreekkoren zijn." Klopt. En als die niet deugen, zijn er ook mensen die hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Net als in het gewone leven.

Cocu bewaakte gisteren de grenzen, handelt naar eer en geweten en verdient daarvoor bijval. Hij koos er niet voor om zich er met een jantje-van-leiden vanaf te maken. Daar kan je van vinden wat je wilt, maar hij staat op dit punt in ieder geval ergens voor.