Volledig scherm
Wateroverlast in Lierop (lezersfoto) © Riky Peeters

Code oranje voor regio Zuidoost-Brabant beëindigd

REGIO - De waarschuwingen voor extreem weer die eerder donderdag waren afgegeven vanwege de onweersbuien voor Noord-Brabant en Limburg, zijn niet meer van kracht. Het KNMI liet weten dat deze zogenoemde code oranje is beëindigd.

In Oost-Brabant en Limburg kunnen donderdagavond nog wel enkele regenbuien voorkomen; lokaal met onweer. Omdat in dit gebied al zeer veel regen is gevallen kunnen deze buien aanleiding geven tot wateroverlast, aldus het KNMI donderdagavond. Zo was er met name in Boxmeer veel wateroverlast na een wolkbreuk. In de loop van de avond trekken de buien naar het zuiden weg en wordt het grotendeels droog.

Meldingen wateroverlast
Om 19.42 uur werd de procedure extreem weer in de regio Zuidoost-Brabant beëindigd. Deze was van kracht vanaf 16.43 uur. Er kwamen donderdag aan het einde van de middag en het begin van de avond enkele meldingen van wateroverlast. Deze kwamen uit Someren (Keizerstraat), Deurne (Van Gilsstraat) en Heeze (Nieuwendijk en recreatiepark Heezerenbosch). Rond 21.00 uur was er een melding van wateroverlast bij De Waalboog, het Kloosterverzorgingshuis Heilig Hart in Asten. Ook in de Avennelaan in Someren was donderdagavond sprake van wateroverlast. Een woordvoerder van de brandweer meldde rond 18.30 uur dat de wateroverlast in de regio meevalt. "We zijn nu vooral bezig met nazorg, bijvoorbeeld bij mensen die nog water in de kelder hadden staan door de buien van woensdag. In het noorden van Brabant is de overlast wel flink."

Vissterfte
Waterschap De Dommel heeft door de hoge waterstanden en de stroomsnelheden de vaarwateren in de regio per direct afgesloten. Medewerkers van waterschap De Dommel houden de kritische punten, zoals stuwen en duikers nauwlettend in de gaten. Takken en ander vuil worden verwijderd zodat het vele water ongehinderd verder kan stromen. Het waterschap meldt dat het zuurstofgehalte in het water afneemt, door onder andere opwoeling van de bodem. Dat heeft gevolgen voor de vissen. Hier en daar heeft het waterschap al vissterfte waargenomen, maar verwacht wordt dat naarmate de problemen aanhouden de gevolgen voor de vissen groter zullen worden. Dode vissen worden opgeruimd.

Ook in de nacht van 1 op 2 juni viel veel neerslag in de regio vooral in de omgeving van Asten en Deurne. Er viel daar 70 millimeter regen in drie uur tijd. Waterschap Aa en Maas neemt extra maatregelen om de wateroverlast te beperken en het water zo goed en zo snel mogelijk af te voeren. Donderdagmorgen zijn de stuwen lager gezet om een buffer voor de afvoer van het water te creëren.

Heeft u een foto gemaakt van het noodweer of de wateroverlast. Stuur deze in via onze fotopagina.

Volledig scherm
Procedure extreem weer van kracht.
Volledig scherm
Kayakken door de straten van Someren (lezersfoto). © Frank Prinsen
Volledig scherm
Buien in aantocht. © Buienradar
Extreme regenval zorgde woensdagavond tot laat in de avond voor grote problemen in de regio. Ook in de nacht van woensdag op donderdag bleven wateroverlast-meldingen binnenkomen bij de brandweer. Vooral in Deurne, Asten,Someren, Heeze-Leende en Valkenswaard was de wolkbreuk zo groot dat er volgens de brandweer sprake was van extreme wateroverlast.
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement