Volledig scherm
© Thinkstock

Collectanten halen steeds minder geld binnen voor goede doelen (poll)

EINDHOVEN - Tassen en zelfs koelboxen vol geld trokken zaterdagochtend aan de neuzen van twee forse beveiligers voorbij. Achter hun ruggen werd de opbrengst van de KWF-collecteweek van de 950 Eindhovense collectanten, verzameld, gecontroleerd en in een metalen bak geschud. Op een locatie die voor de buitenwereld onbekend blijft.

De vrijwilligers willen er de komende jaren gebruik van blijven maken en zitten niet op ongenode gasten te wachten. De politie beloofde een oogje in het zeil te houden. Zekerheid voor alles, aangezien de kas zaterdag uiteindelijk ruim 52.700 euro bevat. Een geldwagen van Brinks voerde het muntgeld allemaal veilig af, briefgeld ging met behulp van de twee kleerkasten naar een dichtstbijzijnde bank.

De opbrengst is iets minder dan de bijna 58.000 euro vorig jaar. De collecte-opbrengst neemt al jaren gestaag af. 2015 was een positieve uitzondering. De piek lag in 2006, met iets meer dan een ton.

Opbrengst
Het wordt ieder jaar iets lastiger, vertelt Dave Snellen, regio-coördinator Zuidoost-Nederland van KWF Kankerbestrijding. De landelijke opbrengst van de nationale KWF-collecteweek die op 4 september begon, wordt maandag officieel bekendgemaakt. Snellen schat dat het bedrag procenten lager uitvalt dan de 6,2 miljoen euro in 2015. "De dalende tendens zet door." In 2007 werd nog ruim 8,6 miljoen euro opgehaald.

De oorzaken? De inkomsten kregen een flinke klap door het mediaspektakel rond declaraties van Alpe d'HuZes-oprichter Coen van Veenendaal in 2013. Dat scheelde miljoenen. Maar er zijn meer redenen: "Minder contant geld in huis en minder collectanten", denkt Snellen. Digitalisering van het betaalverkeer werd ook een doorn in het oog van goededoelenorganisaties. Steeds minder mensen hebben contant geld in huis. KWF werkt aan een plan om collectebussen te gaan gebruiken waarmee contactloos betaald en gepind kan worden.

Lees maandag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.