Volledig scherm
© Thinkstock

College Eindhoven mag met uitzondering maken voor mensen die dringend huurhuis nodig hebben

EINDHOVEN - Steeds meer mensen in de regio hebben heel dringend een betaalbare huurwoning nodig, omdat ze na een scheiding met hun kinderen hun (koop)huis uit moeten, aldus deskundigen bij woningcorporaties. Het nieuwe regionale urgentiebeleid moet de bureaucratie verminderen waar mensen in nood tegenaan lopen.

Deze maand treedt de commissie aan die het nieuwe regionale urgentiebeleid in Eindhoven, zeven omliggende gemeentes en Helmond gaat uitvoeren. "Dit jaar zullen via de website Wooniezie meer woningen in de regio via loting en direct huren worden vergeven, om ruimte te bieden aan spoedzoekers. Maar er zijn altijd mensen die tussen wal en schip vallen", aldus de Veldhovense wethouder Hans van de Looij van de werkgroep transparant woningaanbod.

Meer vrijheid

De leden van de nieuwe urgentiecommissie hebben meer vrijheid dan hun voorgangers, zeggen Van de Looij en de Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu. Volgens Van de Looij is er 'een beperkt aantal harde regels gemaakt, zodat ruimte blijft voor interpretatie van specifieke omstandigheden'. Torunoglu: "De commissie moet soms ook op haar gevoel kunnen afgaan."

Misbruik

Maar om misbruik te voorkomen staan er ook in de nieuwe verordening regels die onrechtvaardig kunnen uitpakken. Zo moet een ouder met zorg voor kinderen minimaal twee jaar samen hebben gewoond of getrouwd zijn geweest, wil hij of zij na een scheiding urgentie krijgen. Wie geen urgentie krijgt, kan voortaan beroep aantekenen bij een bezwarencommissie. Die adviseert het college van B en W, dat bij zijn besluit kan afwijken van de regels.

Lees het hele artikel dinsdag in het ED of in de digitale krant