Volledig scherm

Commotie over 'onderbuikcontroles' politie Oost-Brabant

EINDHOVEN - Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is onthutst over de grote mate waarin agenten in Oost-Brabant bij controles selecteren op huidskleur van passanten. Uit een intern onderzoek, waarop tv-programma Brandpunt de hand heeft weten te leggen, blijkt dat het merendeel van de agenten etniciteit een te grote rol laat spelen bij de afweging of iemand gecontroleerd moet worden.

Uit de studie blijkt dat maar liefst een op de vijf agenten vaak of altijd huidskleur laat meespelen bij een controle. Ruim 40 procent profileert zo af en toe op basis van de huidskleur.

Een woordvoerder van het regionale korps noemt in een reactie etnisch profileren 'onwenselijk en onprofessioneel'. "Het ondermijnt het vertrouwen van burgers", aldus de zegsman.

Discriminatie
Gerbrig Klos van Amnesty International velt een hard oordeel. "Deze onderbuikcontroles zijn verboden, want etnisch profileren is discriminatie", zegt ze. Klos noemt het rapport, dat vorig jaar is opgesteld, dan ook 'ontluisterend'.

"We hebben dit onderwerp al drie jaar geleden bij de politie aangekaart", zegt Klos. "De politie komt niet verder dan discussies, terwijl het onderhand tijd is voor maatregelen."

Volgens de politiezegsman wordt het probleem niet opgelost door het opstellen van protocollen. "Het vraagt om leren met elkaar, via praktijkvoorbeelden", zegt hij. "Het is een continuproces om ons vak steeds verder te professionaliseren."

Brandpunt besteedt dinsdagavond in een uitzending (aanvang: 20.30 uur, NPO 2) aandacht aan etnisch profileren.