Volledig scherm
Bob van Ninhuijs bij zijn zelfgebouwde kogelgewricht. Het bord naast hem laat de opbouw zien. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Complexe vinding TU/e richt zich op armondersteuning

EINDHOVEN - Mensen die kampen met spierziekten zijn soms geholpen met apparatuur die taken van hun ledematen ondersteunen, zoals een robotarm. Maar de zwaartekracht kan daarbij voor problemen zorgen. Bob van Ninhuijs uit Helden hoopt dat zijn uitvinding dat kan oplossen. Recent promoveerde de elektrotechnisch ingenieur aan de Technische Universiteit Eindhoven op basis van het onderzoek.

Daarbij gold als opdracht dat hij een armondersteuning moest ontwikkelen die beter zou werken dan de bestaande mechanische variant. "Want die heeft alle beschikbare energie nodig om de arm op te tillen", legt Van Ninhuijs uit. "Een arm van een volwassen Duchennepatiënt weegt ondanks verlies van spiermassa nog steeds twee kilo." Energiebesparing is dus het parool.

Van Ninhuijs wijst op het prototype van zijn uitvinding. Het is een aanvulling op het schoudergewricht, het meest complexe gewricht van het lichaam. Van de vinding is nog slechts één prototype gemaakt.

Lees alles over dit onderwerp in het ED van dinsdag of via onze digitale krant.