Volledig scherm
Links vier analyses van medici, rechts de exactere computeranalyse.

Computer TU Eindhoven herkent vroege kanker

EINDHOVEN - Een computer die een beginnende vorm van slokdarmkanker net zo goed, zo niet beter weet te herkennen als de beste medisch specialist. Die prestatie heeft een team van de Technische Universiteit Eindhoven geleverd onder leiding van hoogleraar Peter de With. Het gaat om Barrett, een heel specifieke vorm van slokdarmkanker die in de beginfase heel lastig valt op te sporen.

In Europa is maar een handjevol specialisten in staat om dat te doen op basis van endoscopische beelden van afwijkend weefsel in de slokdarm. Die beelden worden in het lichaam gemaakt met een camera op kleine flexibele buis.

Beeldanalyse
Een van die Barrett-specialisten is dr. Erik Schoon, maag-, darm- en leverarts van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Hij hoopte dat computeranalyse van de endoscopische beelden zou kunnen helpen. Daarom nam hij vier jaar geleden contact op met de TU/e. Daar was een onderzoeksgroep onder leiding van De With al langere tijd bezig met beeldanalyse en het herkennen van objecten en mensen met 'slimme camera's'.

Uitdaging
Twee leden van de groep, Fons van der Sommen en Sveta Zinger, stortten zich op de uitdaging van Schoon. Zij lieten de computer endoscopische beelden van beginnende Barrett-slokdarmkanker analyseren. Dat ging na verloop van tijd zo vooruit dat de computer op dit moment net zo goed, soms zelfs beter, is dan de beste Barrett-specialist.