Volledig scherm
Peer van Dijk blijft actief als voorzitter/vrijwilliger in het dorpshuis Acht. FOTO TON VAN DE MEULENHOF/FOTOMEULENHOF

Correspondent Peer van Dijk voor Acht in Eindhoven neemt afscheid

EINDHOVEN – Na veertig jaar neemt Peer van Dijk afscheid als correspondent van het ED voor Acht. "Ik heb het altijd graag gedaan. Je kunt overal bij zijn wat er in de gemeenschap gebeurt."

Peer van Dijk hield in de ruim veertig jaar dat hij correspondent was voor het Eindhovens Dagblad in kerkdorp Acht ook het plaatselijke mededelingenbord bij. En dat blijft hij ook doen. "Dat is echt Acht. Facebook en internet nemen niet alles over, het aanbod blijft komen voor het bord", aldus Van Dijk (71).

Van boerendorp tot bedrijventerrein
Een afscheidsinterview gaat natuurlijk over de veranderingen bij de krant, waar in 1975 nog met lood werd gewerkt. Van Dijk was net in dienst getreden als commercieel medewerker bij het ED en werd al snel gevraagd correspondent te worden. Acht jaar geleden ging hij met pensioen bij de krant, maar als correspondent bleef hij aan tot nu.

Maar wat hem echt bezighoudt, blijkt ook al snel: het wel en wee van het dorp. Hoe Acht in die veertig jaar uitgroeide van een boerendorp tot een door bedrijventerreinen omgeven woondorp. Maar Acht is wel Acht gebleven, onder meer met dank aan de dorpsraad volgens Van Dijk. Voor hem is de oprichting van het officieel inspraakorgaan dan ook een van de hoogtepunten uit zijn correspondentenloopbaan. "De raad kwam er uit onvrede over de gemeente Eindhoven. Nu moesten ze wel luisteren. Als Eindhoven toen had kunnen doen wat ze wilden, dan was Acht volgebouwd en was er niet veel overgebleven van het dorp."

Dorpshuis
Hij vertelt het in een van zijn andere grote liefdes: dorpshuis Acht, waar hij voorzitter van de stichting is. 28 jaar geleden dreigde de sloop van het voormalige patronaatsgebouw toen de parochie ervanaf wilde en de gemeente het niet wilde kopen. De actie slaagde en het gebouw staat er nog steeds. De correspondent werd destijds actievoerder. "Want ik ben natuurlijk wel in eerste instantie Achtenaar."

n Peer van Dijk heeft zijn functie als correspondent overgedragen aan dorpsgenote Karin Rosendaal, karinrosendaal@hotmail.com, 06-81798336.