Volledig scherm
Affiche van de voorstelling Rooie Kop van Hetpaarddatvliegt, een van de getroffen gezelschappen.

'Cultuur Brabant is op achterstand gezet'

DEN BOSCH - Om afbraak van cultureel Nederland te voorkomen moet minister Jet Bussemaker het niet toekennen van subsidie door het Fonds Podiumkunsten repareren. Dat stellen de gedeputeerde van cultuur van Brabant, Henri Swinkels en de vijf cultuurwethouders van BrabantStad in een ferme brief aan de minister.

Eerder dit jaar maakt het landelijke fonds bekend dat niet alle aanvragen konden worden toegekend. Onder meer Brabantse organisaties als theatergroep Afslag Eindhoven en het Internationaal Vocalisten Concours werden wel positief beoordeeld, maar kregen, vanwege het beperkte budget, geen subside.

"We zijn teleurgesteld over het niet honoreren van voor de regio belangrijke aanvragers", zo wordt aangegeven in de brief. "Het niet toekennen vinden wij een gemiste kans en zet de regio al bij voorbaat op achterstand. Om afbraak in het land te voorkomen is het essentieel dat de belangen (van de regio, red.) bij de verdeling van de extra middelen niet uit het oog worden verloren", zo besluiten de bestuurders de brief.

Zij verwijzen daarbij naar de 24 miljoen euro waarvan veel leden van de Tweede Kamer vinden dat die extra moet worden toegekend aan kunst en cultuur. Volgende week dinsdag, tijdens Prinsjesdag, wordt duidelijk of dat ook wordt geëffectueerd.