Volledig scherm
Ziekenhuisbehandeling © ANP

CZ geeft openheid in ziekenhuistarieven

EINDHOVEN - Voor het eerst heeft een zorgverzekeraar, CZ uit Tilburg, tot op de eurocent openbaar gemaakt wat ziekenhuizen in rekening brengen voor kleine verrichtingen, behandelingen en onderzoeken. CZ geeft daarmee gehoor aan een jarenlange brede oproep van consumenten- en patiëntenorganisaties en landelijke politiek om openheid te verschaffen over de zorgkosten. 

Koepel Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zegt dat de stap van CZ 'in lijn is' met de brede wens tot openheid. ZN vindt dat patiënten vooraf moeten weten wat een behandeling kost, zeker als dat gevolgen heeft voor hun eigen risico.

CZ werd woensdag bestookt met telefoontjes van cliënten. Ook de website, waar de prijslijst op staat, werd zeer druk bezocht.

Tarieven
Het gaat om een lijst van vele duizenden tarieven voor kleinere verrichtingen en onderzoeken die ziekenhuizen en klinieken bij CZ in rekening brengen. Voor nu wordt voor de lijst een gemiddeld maximum tarief aangehouden van 885 euro. Dat is de combinatie van de hoogst mogelijke vrijwillige bijdrage plus de wettelijk verplichte jaarlijkse bijdrage van 385 euro.

Belang patiënten
De vier ziekenhuizen in de regio juichen het bekendmaken van de tarieven toe omdat dit in het belang is van de patiënten. Maar de ziekenhuizen benadrukken ook dat zij niet van elkaar mochten weten welke tarieven in rekening werden gebracht. Dat vindt de Autoriteit Consument en Markt (de kartelwaakhond van Nederland) concurrentiegevoelig. "CZ wist al jaren wat wij pas sinds nu weten", zegt een woordvoerder van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven.

Lees het hele artikel donderdag in het ED of in de digitale krant