Volledig scherm
© René Manders

DAF krijgt kartelboete van 753 miljoen euro

EINDHOVEN - DAF krijgt een Europese kartelboete van 753 miljoen euro. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt. De boete is definitief. DAF heeft een schikking getroffen met de Europese Commissie, zo bevestigt een woordvoerder van de Eindhovense truckfabrikant.  

Naast DAF moeten ook Volvo/Renault, Daimler en Iveco een boete betalen. Ze hebben volgens ‘Brussel’ verboden prijsafspraken gemaakt. Ook zouden kosten voor de ontwikkeling van schonere motoren zijn doorberekend aan de klanten.

Volgens de DAF-woordvoerder is slechts sprake geweest van ‘uitwisseling met andere fabrikanten over bruto-fabrieksprijzen’. Die zou geen effect hebben gehad op de hoogte van de verkoopprijzen die uiteindelijk na onderhandeling tussen dealer en klant tot stand zijn gekomen, stelt DAF.
DAF had al 850 miljoen euro gereserveerd voor de boete. Het bedrag van 97 miljoen euro dat overblijft, kan weer aan de reserve worden toegevoegd.

De totale boete voor het kartel bedraagt 2,93 miljard euro. Daimler moet met ruim 1 miljard euro het hoogste bedrag betalen. MAN, dat ook deel uitmaakte van het kartel, ontspringt als verklikker de dans.