Volledig scherm
© Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Danny viert het leven in de Genneper Parken

EINDHOVEN - Danny Verboom (43) uit Eindhoven is al zes maanden te vinden aan de oevers van De Vleut in de Genneper Parken.

Hij viert er het leven, dat hem niet altijd toelachte. Op de achtergrond klinkt een reggae-deuntje. Twee zonnepanelen voorzien de geluidsinstallatie van stroom. Danny Verboom geniet van het zonnetje aan het water in het Ton Smitspark in Eindhoven. Net als gisteren en eergisteren en de zes maanden er voor. In de ene hand een pilsje in de andere hand een jointje. De restanten van het kampvuurtje van de avond ervoor zijn zojuist grondig opgeruimd. "Heerlijk man, om hier lekker te chillen", steekt Danny van wal. Zijn huid is gebruind, zijn dreadlocks blondgekleurd door de zon. Zijn tongval verraadt zijn Hengelose afkomst. Toch voelt hij zich na 27 jaar Eindhovenaar. "Deze stad is top. Ik houd van de mensen om me heen."

En dat is wederzijds want Danny is niet alleen. "We hebben een clubje vrienden. Sommige komen vroeg, anderen komen later vanmiddag. Na hun werk." Het leven lijkt Danny toe te lachen. Bij mooi weer is hij dagelijks te vinden aan het water. Vanaf een uurtje of 12.00 tot middernacht. Alsof God Frankrijk heeft ingeruild voor de Genneper Parken.

Noodgedwongen
Maar Danny 'chillt' er niet helemaal vrijwillig. Hij zit noodgedwongen thuis. Betaald werk heeft hij niet. "Ik ben honderd procent afgekeurd. Mijn rug wil niet meer, helaas. Maar goed nu zit ik hier en niet op mijn werk. Niet heel vervelend met dit weer." Op twaalf jarige leeftijd kreeg Danny een ongeluk. Op de kermis. "Ik viel van een stellage af plat op mijn rug. Wel in het gras, maar er lag een steigerpaal. Tja..." Danny had een moeilijke jeugd. "Ik belandde op straat en ging van internaat naar internaat. Uiteindelijk vond ik werk in de bosbouw. Heerlijk. Ik ben echt een buitenmens."

Later ging Danny aan de slag op de kermis en uiteindelijk rolde hij het festivalwereldje in. "Podia opbouwen en zo. Hartstikke mooi, maar ook heel zwaar werk." En toen ging het plotseling niet meer. "Mijn rug is kapot. Te weinig aandacht gehad voor mijn val op de kermis. Tja, zo gaat dat. Gelukkig heb ik de Reggae nog. Daar heb ik houvast aan. Het gevoel van saamhorigheid. Daar krijg ik energie van. Dat zie je ook hier op deze plek aan het water. De sfeer is relaxed. Het maakt niet uit wie je bent of hoe je eruit ziet. Prachtig."

Winter
Danny kijkt niet uit naar de winter. Ik woon in een appartement in Stratum met twee kleine balkonnetjes. In de zomer heb ik op loopafstand een gigantische achtertuin. Als het te koud wordt om de hele dag buiten te zijn, ga ik de hort op om binnen mijn feestje verder te vieren."

Mooi weer of niet, Danny is met regelmaat te vinden in café Altstadt op het Stratumseind. Daar organiseert hij maandelijks een reggae-avond. "Komende vrijdag gaan we weer los. Geweldig om te doen en het wordt helemaal leuk als de dames een beetje met de billen beginnen te wiegen."