Volledig scherm
© Menno Boon

De bezem gaat door het stadhuis in Eindhoven

EINDHOVEN - Eerst kondigde de Eindhovense gemeentesecretaris Paulien Pistor haar vertrek aan. Korte tijd later werd bekend dat Roy Beijnsberger van het directieteam van de gemeente Eindhoven overstapt naar woningbouwcorporatie Woonbedrijf.

Nog wat later kwam het bericht dat sectorhoofd maatschappelijk vastgoed en sport Arie Heesterbeek met sabbatical gaat. En de nieuwe plannen voor de verbouwing van zwembad de Tongelreep worden niet meer gemaakt onder ambtelijke leiding van Frank van Swol, hoofd van de afdeling programma- en gebiedsmanagement, maar door een manager van een andere afdeling.

Wat is er toch aan de hand in het Eindhovense stadhuis? Gaat de bezem er door, wordt er grote schoonmaak gehouden?

Flink ingegrepen
Niemand die het hardop zegt. Maar het heeft er wel alle schijn van dat er na het voortijdige vertrek van SP-wethouder Bianca van Kaathoven flink is ingegrepen in althans een deel van de ambtelijke organisatie.

Van Kaathoven struikelde over het lastige sportdossier: in het coalitieakkoord (PvdA, D66, SP en GroenLinks) was afgesproken dat het IJssportcentrum en het golfslagbad bij de Tongelreep dicht zouden gaan.

En die voornemens uitvoeren, dat kreeg de SP'er maar niet voor elkaar. Er ontstond in de stad breed verzet tegen de sluitingsplannen, waardoor het plan de ijsbaan de nek om te draaien sneuvelde. Pas na het vertrek van Van Kaathoven lukte het haar collega Mary-Ann Schreurs van D66 wel het sluitingsplan van het golfslagbad heelhuids door de raad heen te loodsen.

Stukgelopen
In politieke kringen werd al snel de conclusie getrokken dat Van Kaathoven was stukgelopen op ervaren ambtenaren, oude rotten in het vak die zelf wel wisten wat goed was voor de stad, en zich dat niet lieten vertellen door een jonge, onervaren wethouder - een voorbijganger bovendien die na vier jaar weer voor iemand anders plaatsmaakt.

Wat er de afgelopen maanden naar aanleiding daarvan binnenskamers precies gebeurd is, wil niemand zeggen. De wethouders zijn immers politiek verantwoordelijk voor het doen (of laten) van hun ambtenaren. Daarover leggen ze in de politieke arena die gemeenteraad heet verantwoording af. En het is goed gebruik dat ambtenaren daarbij uit de wind worden gehouden.

Maar dat het flink geknetterd heeft in het stadhuis, vooral aan de tafel van het college van B en W, staat inmiddels als een paal boven water. En dat er daardoor ambtelijk bij wijze van spreken slachtoffers zijn gevallen, lijkt ook helder. Net zoals er ambtelijk op het gebied van sport een andere wind is gaan waaien: Niet meer tegen de Eindhovenaren zeggen hoe het moet, maar eerst eens vragen hoe zij vinden dat het zou kunnen.