Volledig scherm
© Kees Martens

De druiven zijn zuur in Eindhoven nu Brainport geen mainport wordt

EINDHOVEN - Een strategie waarbij de economische kerngebieden van Nederland met elkaar verbonden worden. Meer heeft minister Melanie Schultz van Haegen Eindhoven niet te bieden.

Een paar maanden geleden nog rekende Eindhoven erop dat Brainport door de regering uitgeroepen zou worden tot de derde of vierde mainport van het land. Eindelijk kwam de erkenning voor de tweede economische regio van het land, klonk het.

Raad voor de Infrastructuur
De Raad voor de Infrastructuur was na diepgaand onderzoek namelijk tot slotsom gekomen dat de Nederlandse economie op naast de Rotterdamse zeehaven en luchthaven Schiphol tegenwoordig op nog twee belangrijke pijlers rust: Eindhoven/Brainport en de digitale infrastructuur in en rond Amsterdam.

Om het economisch succes van die twee pijlers te bestendigen zou dan het regeringsbeleid op de schop moeten, constateerde de Raad. En dat leek goed nieuws voor Eindhoven: want dat zou betekenen dat er - eindelijk - ook meer rijkssubsidie naar Eindhoven zou komen.

Die euforie is na woensdag plots verstomd. Geen mainport, geen erkenning, geen extra geld. Alleen onderdeel van een strategische verbinding van economische kerngebieden, oordeelt Schultz. Extra zuur is dat de Amsterdamse digitale infrastructuur wel tot mainport is uitgeroepen.

Lees vrijdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.