Volledig scherm
De Fietsersbond houdt in september een nationale 'Fiets Telweek'.

De Fiets Telweek gaat op herhaling

EINDHOVEN - Fietsers in Eindhoven staan het langst voor rood te wachten op de kruising van de Geldropseweg en de rondweg: gemiddeld 45 tot 60 seconden.

In het noorden van de stad zorgt de oversteek van de Tempellaan, vanaf de Henegouwenlaan, voor een langere dan gemiddelde wachttijd; eveneens een kleine minuut. Het drukst bereden stukje fietspad ligt tussen busstation Neckerspoel en de Boschdijk. Maar ook op de Kruisstraat kan het aardig druk zijn.

Aldus blijkt uit de resultaten van de Nationale Fiets Telweek, die vorig jaar voor het eerst werd gehouden en van 19 tot en met 25 september op herhaling gaat. Tijdens die week worden gegevens van vele duizenden fietsers verzameld. Deze worden gegenereerd door middel van de 'fietstel-app' op de smartphone van deelnemers. Vorig jaar waren dat er landelijk 50.000. In Eindhoven reden 623 fietsers rond met de app, in Helmond bleef de teller steken op 184.

Ook voor dit jaar mikken de initiatiefnemers -ministerie, provincies en enkele gemeenten- op eenzelfde aantal. De app is sinds drie weken beschikbaar. Tot begin vorige week werd ze 5.710 keer gedownload, waarvan 69 keer in Eindhoven en negentien in Helmond. Met de resultaten van de telweek kunnen gemeenten en provincies knelpunten op routes nog eens onder de loep nemen én eventueel aanpassen. 

Lees meer in de papieren krant van woensdag of via de e-paper.