Volledig scherm

DENK Eindhoven zoekt kader bij aanhang Erdogan

EINDHOVEN - Wie wil meedoen met de oprichting van de Eindhovense afdeling van DENK? De partij zelf wil alleen kwijt dat er onder meer gesprekken zijn met oud-raadsleden.

Mogelijke kandidaten wier naam valt, staan niet te trappelen om hiermee naar buiten te treden. Onder Eindhovense raadsleden vallen vaak de namen van Abbou en Isik, twee oud-raadsleden van Turkse afkomst die net als DENK-oprichters Kuzu en Öztürk met de PvdA hebben gebroken. Mustafa Abbou was niet bereikbaar voor commentaar. Hij heeft in ieder geval geen hekel aan DENK: op zijn Facebookpagina poseert hij tussen Öztürk en Kuzu.

Voorkeursstemmen
Ertan Isik kreeg bij de raadsverkiezingen in Eindhoven in 2010 bijna duizend voorkeursstemmen en was acht jaar PvdA-raadslid. Hij vertelde het ED eind 2014 dat hij zich herkende in de positie van Kuzu en Öztürk. Hij was toen voorzitter van de Fatih-moskee aan de Willemstraat. Isik wil niet zeggen of hij de twee nu verder helpt in Eindhoven. "Omdat we er nog niet aan toe zijn." Waarom hij in de wij-vorm spreekt? "Omdat ik sympathisant ben van DENK. Maar ik ben nergens voor benaderd – er is niets concreets."

Topdag
Een andere naam die rondzingt is die van Adem Topdag, de lokale vice-voorzitter van de Unie van Europese Turkse Democraten (UETD). Het was deze organisatie die na de couppoging in Turkije een pro-Erdogandemonstratie organiseerde op het Stadhuisplein in Eindhoven. Of hij is gevraagd mee te helpen bij de oprichting van een DENK-afdeling in Eindhoven? "Daar kan ik in dit stadium nog niks over vertellen", zegt Topdag. "Ik heb nog niks geaccepteerd, het is beter om hier nog stil over te zijn."