Volledig scherm
© ThinkStock

Dierenarts uit Eindhoven voorziet slachting helft van wilde konijnen door virus

EINDHOVEN - Dodelijke virusziekten zullen voor het eind van het jaar zorgen voor een halvering van het aantal wilde konijnen in Nederland.

Dat verwacht de Eindhovense dierenarts Stijn Peters. De landelijke vereniging Kleindier Liefhebbers Nederland heeft besloten dat op tentoonstellingen en jongdierdagen alleen dieren samengebracht mogen worden die ingeënt zijn tegen het RHD2-virus. Secretaris Rien van Keulen van Onze Konijnen Eindhoven neemt geen enkel risico en heeft gisteren besloten een keuring in september te schrappen. "En ik houd mijn hart vast of we onze tentoonstelling in november kunnen laten doorgaan. Onze vereniging bestaat al zestig jaar, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt."

In België heeft de Belgische Landsbond een vaccinatieplicht ingesteld voor konijnen tegen RHD2 en de aanverwante variant RHD1. Verder zijn in België alle manifestaties met konijnen tot en met 15 augustus afgelast. Behalve de twee genoemde virussziekten, zorgt ook myxomatose voor een groot aantal dodelijk zieke konijnen.