Volledig scherm
De Amerikaanse Stafford Rusty

Dierenasiel heeft handen vol aan 'probleemhonden', Rusty al driekwart jaar in asiel Eindhoven

EINDHOVEN - Rusty (6) is al twee keer gevonden. Gedumpt waarschijnlijk. En dus is de Amerikaanse stafford ook al voor de tweede maal in zijn leven in het asiel.

'We zoeken voor deze vent een baas die stevig in de schoenen staat', aldus het Eindhovense asiel De Doornakker waar de terriër al driekwart jaar huist. Asielen hebben hun handen vol aan 'probleemhonden'.

American Staffordshire terriërs
Het zijn vooral American Staffordshire terriërs die door hun baasjes aan de kant zijn gezet. Ze voeren 'financiële problemen' of tijdgebrek aan als reden voor het niet meer kunnen houden van hun viervoeter. De opvangcentra van de Dierenbescherming kunnen de toestroom van staffords en gelijksoortige rassen nauwelijks nog aan.

"Het is een landelijk probleem dat zorgen baart", zegt Henk Defilet, regiomanager van de Dierenbescherming. Er is extra mankracht ingezet voor de heropvoeding van de probleemhonden. Zonder die inspanning is het onverantwoord om de dieren terug te laten keren in de maatschappij.

Zwerven
Staffords worden niet alleen door baasjes naar het asiel gebracht, ook worden ze vaker zwervend aangetroffen. Asielen proberen te voorkomen dat er te veel staffords in de hokken zitten. Soms is een opnamestop nodig. Vooral staffords hebben een slechte naam. "Negen van de tien komen hier met problemen binnen. Ze zijn verkeerd doorgefokt, bijvoorbeeld speciaal voor de vechtsport", zegt Langers van de Doornakker. "Ze hebben een kaakklem waardoor hun kaak op slot schiet als ze bijten. Pas als de honden doorbijten, schiet de kaak weer uit het slot maar dan is al wel veel schade ontstaan."

Lees het uitgebreide verhaal in het ED van zaterdag of in de digitale krant.