Volledig scherm
© Menno Boon

Dijksma: 'Brabantroute moet robuuster worden'

EINDHOVEN - De Brabantroute op het spoor moet 'robuuster' worden. Niet alleen moeten er minder treinen met gevaarlijke stoffen over rijden, ook moet de spoorverbinding tussen Rotterdam en Venlo stiller en veiliger worden.

Dat is de uitkomst van een overleg tussen staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en bestuurders uit onder meer Brabant en Limburg. Dijksma was maandagochtend voor spoedoverleg naar Eindhoven gekomen nadat in Brabant en Limburg onrust was ontstaan over het vervoer van gevaarlijke stoffen op de Brabantroute (Rotterdam - Venlo/Duitsland). Er is op dat tracé sprake van forse overschrijdingen van de afgesproken aantallen.

Voor de zomer moet duidelijk zijn waar deze overschrijdingen precies vandaan komen én moet duidelijk zijn wat gedaan kan worden om de zaken sneller inzichtelijk te krijgen. Dijksma temperde in het overleg de verwachting dat (vrijwel) alle transporten met gevaarlijke stoffen in de toekomst via de Betuweroute naar Duitsland kunnen.

Het plan om de Brabantroute 'robuuster' te maken was een voorstel van de Noord-Brabantse gedeputeerde Christophe van der Maat. Dijksma omarmt zijn suggestie, maar maakte direct duidelijk dat provincie en eventueel gemeenten moeten meebetalen aan aanpassingen van het spoor. "Ik ben niet met een zak geld gekomen", zei ze.

Lees alles over dit onderwerp in het ED van dinsdag of via onze e-paper.