Volledig scherm
Han van de Looy (midden) met broer Neel (l) en opvolger Erwin Bovens (r) © Tom Valstar/fotomeulenhof

Directeur schildersbedrijf Han van de Looy: 'Ik wilde bij mijn opvolging de regie houden'

VELDHOVEN - Steeds zieker worden achter zijn bureau was een schrikbeeld dat Han van de Looy (52) koste wat het kost wilde vermijden. Toen hij in januari hoorde dat zijn kanker ongeneeslijk was, hakte hij meteen de knoop door. 

"Vanuit het ziekenhuisbed heb ik Erwin Bovens gebeld. Die had een jaar eerder al belangstelling getoond om als directeur voor ons Veldhovense schildersbedrijf te komen werken. We hebben afgesproken te praten over een overdracht. Want ik wilde de regie wel in eigen hand houden."

Zestigste
Han van de Looy praat voluit over zijn ziekte en zijn besluit om te stoppen. "Ik had dit werk nog minimaal tot mijn zestigste willen blijven doen. Maar de diagnose was longkanker en die is bijna door mijn hele lichaam uitgezaaid. Een chemokuur heeft niet geholpen. Operatief zijn uitzaaiingen in de lever verwijderd, maar verder is de conclusie van de artsen dat genezing niet mogelijk is. Ik gebruik nu een nieuw kankerremmend medicijn. Daardoor voel ik me op het moment relatief fit. Maar voor hoe lang, is onbekend: dat kan jaren duren, maar ook over een maand afgelopen zijn."

Neel van de Looy (55) luistert gelaten naar het relaas van zijn broer Han. "We leiden het schildersbedrijf nu 29 jaar met zijn tweeën. We hebben in die tijd elkaar altijd heel goed aangevoeld en aangevuld. Han is de technicus die weet hoe moeilijke schilderklussen moeten worden aangepakt. Ik ben meer de verkoper die contacten met nieuwe klanten onderhoudt. Allebei begeleidden we onze eigen projecten en daarbij konden we volledig op elkaar rekenen. We zijn eigenlijk een ideaal span en dan valt je broer weg wegens een ongeneeslijke ziekte. Behalve voor verdriet zorgt dat voor zorgen om het bedrijf. Want ik zou dat niet alleen willen leiden."

Goede naam
Maar de actie van Han vanuit het ziekenhuis zorgde ervoor dat Erwin Bovens (41) snel beschikbaar kwam. "Ik werkte al langer bij schildersbedrijven en wilde graag in de bedrijfsleiding werkzaam zijn. Ik volgde daarom Van de Looy intensief, omdat ik wist dat dat bedrijf een hele goede naam heeft. Met prestigieuze klanten zoals ASML, waar Van de Looy al heel lang de vaste schilder is. Ik heb inderdaad een jaar geleden eens contact opgenomen of er mogelijk een directiezetel vrij zou komen. Toen was daar geen sprake van. Het is natuurlijk geen fijne aanleiding dat die nu wel is vrijgekomen. Maar tegelijk ben ik blij dat ik nu kan helpen."

Of dit betekent dat er een einde komt aan het familiebedrijf kan Neel van de Looy niet zeggen. "Het bedrijf is zestig jaar geleden opgericht door mijn opa, een éénmansschilderbedrijf met een bakfiets. Mijn vader heeft het verder uitgebouwd en heeft het in de tijd van de wederopbouw flink laten groeien. Wij hebben er een stabiel bedrijf van gemaakt met momenteel 26 schilders in dienst. Zolang ik nog in het bedrijf zit, zijn we dus een familiebedrijf. Of mijn kinderen het over willen nemen, dat moeten we nog even afwachten."