Volledig scherm
© Thinkstock

Directeur Symcon: 'Milieuvriendelijke elpee komt binnen anderhalf jaar'

VELDHOVEN – Fontys Hogeschool in Eindhoven helpt het initiatief van de Veldhovense ondernemer Harm Theunisse om een ecologisch verantwoorde elpee te ontwikkelen.

Met de ontwikkeling van een testsysteem voor elpees door Fontys Hogeschool komt de productie van ecologisch verantwoorde elpees binnen anderhalf jaar in beeld.

Geloven in wat we doen
Dat zegt directeur Harm Theunisse van Symcon. Met zijn handelsbedrijf voor machines en onderdelen voor de cd- en dvd-productie is hij sinds oktober bezig een alternatief productiesysteem voor elpees te ontwikkelen. Dat doet hij met acht partnerbedrijven in de regio.

"We investeren financieel en inhoudelijk in dit project", zegt Theunisse. "Er komt een scala aan technologische en specialistische kennis bij kijken. Daarnaast hebben we kansrijke subsidieaanvragen uitstaan. We geloven in wat we doen, zien een groeiende markt en hebben er alle vertrouwen in dat we met een goed product komen. Een product dat we kennen uit het verleden, dat nostalgie oproept, maar dat in alle opzichten past in deze tijd."

Moderne spuitgietmachines
Theunisse doelt op de toenemende gewoonte bij muziekliefhebbers om weer elpees te draaien in plaats van cd's of muziek via de computer. Het persen van platen gebeurt echter nog op dezelfde milieuschadelijke manier als in de jaren tachtig. Theunisse wil met zijn bedrijf Symcon moderne spuitgietmachines leveren, waarmee elpees op een veel milieuvriendelijkere manier zijn te produceren. Met gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen, flexibel, met minder energie, een grote productiecapaciteit en goedkoper met een optimale geluidskwaliteit.

Testsysteem
Jan Bernards, lector van Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen, kreeg de vraag een testsysteem voor elpees te ontwikkelen. "In de jaren tachtig werden testen uitgevoerd door mensen met een perfect gehoor. In deze tijd gaat dat anders. Onze studenten gaan een tester ontwikkelen waarmee ze metingen uitvoeren die voldoen aan alle eisen. Het is een uitdagend project. Muziek, het product en het pionierswerk, het spreekt ons allemaal aan."

Symcon wil het systeem voor het eerst installeren bij een platenfabriek in Haarlem.