Volledig scherm
Jeanny van den Berg

Directeur WIJeindhoven eerder ontslagen; BJ Brabant betaalt 75.000 euro ontslagvergoeding

EINDHOVEN - Directeur Jeanny van den Berg van WIJeindhoven is vorig jaar niet vrijwillig weggegaan bij haar vorige werkgever, maar ontslagen. Ze heeft hierbij een ontslagvergoeding van 75.000 euro ontvangen.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de instelling Bijzonder Jeugdwerk Brabant in Helmond en Deurne (BJ Brabant), waar ze tot en met 31 augustus 2015 directeur van was.

Reden onduidelijk
De precieze reden van het ontslag is onduidelijk, maar al eerder werd bekend dat een deel van de cliëntenraad van BJ Brabant opstapte uit onvrede over haar beleid. Directe aanleiding was het feit dat Van den Berg een aantal jongeren en medewerkers had mee laten helpen aan een ideëel bouwproject van haar (toenmalige) levenspartner in Senegal.

Een vergoeding zoals Van den Berg kreeg is volgens de wet in de publieke sector onmogelijk als sprake is van vrijwillig vertrek. De organisatie waar BJ Brabant onder valt, Conrisq, wil niets zeggen over de reden voor ontslag. 'Vanwege de positie en de privacy van mevrouw Van der Berg kunnen en zullen wij geen mededelingen doen', aldus de Raad van Bestuur.

Algemeen bestuurder
Van den Berg trad 1 september vorig jaar in dienst als algemeen bestuurder en bestuursvoorzitter van de nieuwe instelling WIJeindhoven, die onder meer bepaalt welke WMO-zorg of jeugdzorg mensen krijgen. Het Eindhovense college van B en W maakte haar aanstelling in juli bekend, zonder melding te maken van het feit dat Van den Berg ontslagen was door haar vorige werkgever.

Lenie Scholten (GroenLinks), tot en met dinsdag verantwoordelijk wethouder voor WIJeindhoven, weigert een toelichting, evenals Van den Berg zelf. Voorzitter Lambert van Lieshout van de cliëntenraad van BJ Brabant verklaarde in maart vorig jaar al in het ED dat er bij de Senegalreis sprake leek van belangenverstrengeling. Conrisq wilde ook toen niet op vragen hierover ingaan, maar een tweede reis naar Senegal in het voorjaar werd afgeblazen.

College wist wat er speelde
"Het Eindhovense college wist wat er speelde", verklaarde Van Lieshout dinsdag. "Tijdens een regionale bijeenkomst van cliëntenraden in het Eindhovense stadhuis, kort nadat we waren opgestapt, heb ik het woord genomen om te vertellen over onze kritiek op Van den Berg."

Volgens Van Lieshout werd hij toen al vrij snel afgekapt door wethouder Jannie Visscher (Jeugdzorg, SP), "Ze vond dat die opmerkingen niet thuishoorden op de bijeenkomst. In juli hoorde ik vervolgens dat Jeanny van den Berg was benoemd als bestuurder van WIJeindhoven. Hoe bestaat het?', dacht ik toen."

BJ Brabant is verplicht om de ontslagvergoeding van Van den Berg in zijn jaarverslag openbaar te maken vanwege de Wet normering topinkomens (WNT). Deze wet is in 2013 ingegaan om bovenmatige beloningen en ontslagvergoedingen bij instellingen in de (semi) publieke sector tegen te gaan.