Volledig scherm
DIT festival in Endhoven © Bert Jansen

DIT is het festival van de toekomst: Van muziek tot drones op Strijp-S in Eindhoven

EINDHOVEN - Strijp-S was in het Pinksterweekend het decor voor de eerste editie van DIT (Do It Together), een festival in het teken van de toekomst. Met muziek, filmvertoningen, TEDx-talks, modeshows en technologie.

Waar je je op de begane grond van het Veemgebouw middenin de drukte van de Vershal bevindt, is het op etage 8 en 9 rustig.

Design Academy
In immense, industriële ruimtes, die op het eerste gezicht verlaten ogen, is tijdens DIT werk door tweedejaarsstudenten van de Design Academy te zien. Zoals een doolhof waarin je kunt schommelen, terwijl je kijkt naar een scherm waarop razendsnel foto’s van jou als bezoeker verschijnen, gemaakt door een webcam. Een contrast tussen de snelheid van technologie en de rust in je kindertijd.

Dit was het jaar van drones en virtual reality. Maar er is juist behoefte aan emotie, want daarin blijven mensen zich onderscheiden van robots. Mensen zoeken diepgang. Dat is de toekomst", zegt Siem Nozza, de creative director achter DIT. Het festival is volgens Nozza een viering van samenwerkingen. Krachtige elementen uit Eindhoven, zoals Brainport Park, Area51 en Design Academy, kwamen op verschillende locaties op Strijp-S bijeen. Nozza: "Eindhoven bestaat uit arbeiders, uit makers. We brengen behoeftes bij elkaar door creativiteit, vernieuwing en kennis te verbinden."

Jubileumfeest
DIT zou oorspronkelijk plaatsvinden tijdens Hemelvaart, maar werd verplaatst om aan te kunnen sluiten bij Eindhoven Viert de Toekomst - het 125-jarig jubileumfeest van Philips.

Toekomst was ook tijdens het (grotendeels) gratis festival een belangrijk thema. Zo was er een dronerace, een demonstratie van de 3D-printer en een expositie in MU van Addie Wagenknecht, een kunstenares die het spanningsveld tussen technologie en expressie onderzoekt.

Kovacs
Muziek was er onder meer bij de 2 Meter Sessies in het Blue Collar met de Eindhovense zangeres Kovacs en optredens van de bands John Coffey en S.T. Cordell in skatepark Area51. Daarnaast waren er feesten met het Eindhovense Kader en dj/producer Albert van Abbe. Festivalbezoekers konden daarnaast terecht voor alternatief vermaak, zoals yogalessen bij Onder de Leidingstraat en een uitzending van VPRO Tegenlicht en TEDx-talks in het Ketelhuis. Laatstgenoemde 2 uitverkocht.

Volgens Nozza is DIT niet alleen bedoeld om te feesten, maar dient het ook een maatschappelijk doel. Nozza: "We zijn een consumptiemaatschappij. Daarom begonnen we vrijdag met een diner tegen verspilling in Radio Royaal. Op Schiphol worden jaarlijks ongeveer 200.000 ganzen doodgeschoten. Daarvan hebben wij gegeten."

Doordat het een open festival is waarbij slechts voor enkele onderdelen een kaartje gekocht hoefde te worden, kan Nozza niet precies zeggen hoeveel bezoekers DIT had. "Iedereen is welkom", zegt hij. Het diner op vrijdagavond trok 200 gasten.