Volledig scherm
In Genneper Parken staat de Dommel opmerkelijk laag. © Tom Valstar

Dommel in Eindhoven-zuid toont opmerkelijk fenomeen na hevige regenval

EINDHOVEN - Een opmerkelijk fenomeen was de afgelopen dagen te zien in Genneper Parken. Slingerend vanaf zorgcentrum Wissehaege aan de Antoon Coolenlaan richting preHistorisch Dorp oogt het beekje de Tongelreep een beetje als een wilde rivier: het resultaat van de extreme regenval in de afgelopen week.

Het water klotst hoog tegen de oevers.

Achthonderd meter naar het westen, zeg maar vanaf de sauna aan dezelfde Coolenlaan richting Genneper Watermolen kabbelt de Dommel. Slechts met moeite is te zien dat er een heel klein beetje beweging zit in het water. Dat vreemd genoeg juist erg laag staat. De oevers maken in één oogopslag duidelijk dat het water kort geleden een centimeter of tachtig hoger stond.

Waterschap De Dommel heeft de oplossing voor dit 'mysterie'. Enkele kilometers stroomopwaarts, bij de Hogt, heeft het waterschap zondag stuwen omhoog gezet die het water verdelen tussen de beek en het afwateringskanaal. De Dommel stroomt nu tijdelijk via het afwateringskanaal in het Beatrixkanaal. Ook is de vispassage dichtgezet; een stroom die óm het verdeelwerk heen loopt. Het waterschap deed dit om te voorkomen dat het water in de Dommel richting centrum te veel zou stijgen. "De Tongelreep loost ter hoogte van het Van Maerlantlyceum op de Dommel en dit peil liep zondag behoorlijk op", verklaart de woordvoerster.

Om de doorstroming van de Dommel weer op gang te helpen -nu de piek achter de rug is- is dinsdag de vispassage weer opengezet.