Volledig scherm
Reparatie kassen Someren begonnen © Ton van de Meulenhof

Door hagelstorm getroffen tuinders willen in 2017 weer normaal kunnen telen

SOMEREN - Het herstel van de door de hagelstorm vernielde kassencomplexen in Zuidoost-Brabant komt op stoom. Overal wordt met man en macht gewerkt om de bedrijven weer op de rit te krijgen. Wim van der Boomen, woordvoerder Glastuinbouw bij de ZLTO is tevreden over de voortgang bij het herstellen van vernielde kassen in Zuidoost-Brabant.

"Het gaat op alle plekken vooruit. We hopen dat alle getroffen tuinders hun kassen over een paar weken weer dicht hebben liggen met glas."

Ook bij Paprikatelers Thijs, René en J Joosten in Someren is het alle hens aan dek. Bouwvakkers van over de hele wereld helpen mee om de zaak voor het einde van het jaar weer operationeel te krijgen. In totaal worden er bij Joosten ruim 28.000 nieuwe ramen geplaatst.

Arbeidstijdverkorting 
Het is volgens Van der Boomen belangrijk om het vernielde glas zo snel mogelijk te vernieuwen. Dan kunnen de complexen weer snel ingericht worden. Met het oog op de arbeidstijdverkorting die enkele tuinders voor hun personeel aangevraagd hebben is enige haast geboden. Vanaf het moment van aanvragen mag een ondernemer 24 weken van de regeling gebruikmaken.

Van den Boom: "Zoals het zich nu laat aanzien lijkt het erop dat de getroffen tuinders in 2017 weer gewoon kunnen telen. Hopelijk gaat dat lukken."

Van der Boomen is te spreken over de opstelling van de verzekeraars. "Ze handelen zaken vlot en soepel af, zo hoor ik van collega-tuinders om me heen. Binnen de ZLTO zijn weinig klachten binnengekomen."

De vlotte schadeafhandeling bij de tuinders steekt schril af met de discussies tussen verzekeraars en getroffen telers op de volle grond en veehouders. Daar dreigen boeren met een gang naar de rechter.

Lees alles in het ED van woensdag of in de digitale krant.

Volledig scherm
Tuinders willen in 2017 weer normaal kunnen telen © Ton van den Meuelenhof