Volledig scherm
Tunafestival

Drie dagen Spaanstalige en Zuid-Amerikaanse muziek in centrum Eindhoven

EINDHOVEN - Tijdens Tunafestival 2016 treden twaalf tunagroepen op in het centrum van Eindhoven. Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 september heeft het evenement plaats, waar vooral traditionele Spaanstalige en Zuid-Amerikaanse muziek te horen is.

Het begrip 'Tuna' stamt uit het Spanje van de vroegere middeleeuwen en is inmiddels enige tijd bekend in Eindhoven en omgeving. In 1964 werd in Eindhoven de allereerste niet-Spaanstalige Tunagroep opgericht. De naam van de groep, Tuna Ciudad de Luz, staat voor Tuna van de Lichtstad. In 1982 richtte een aantal Eindhovense studentes van de Technische Universiteit in Eindhoven de vrouwelijke tegenhanger La Tuniña op. 

Het Eindhovense Tunafestival werd in 1986 voor het eerst gehouden. Dat was een primeur, aangezien het de eerste keer was dat een Tunafestival in een niet-Spaanstalig land gehouden werd. Vrijdag 16 september gaat er om 16.00 uur een optocht onder de naam Pasa Calles door de Nieuwstraat in de richting van de Markt. Een dag later zijn er diverse optredens en een prijsuitreiking. Ook zondag zijn er optredens.

Een overzicht van de deelnemende groepen, die uit Spanje, Puerto Rico en Maastricht komen, is op deze website te vinden. Het volledige programma staat op deze website. Het festival is gratis toegankelijk.