Volledig scherm

Dronken kapitein boort kunstliefhebber uit Eindhoven bezoek van 27 regeringsleiders door de neus

EINDHOVEN/BRATISLAVA - De Eindhovense ondernemer en kunstliefhebber Gerard Meulensteen (73) zag vrijdag een bezoek van 27 regeringsleiders in het water vallen. Of beter gezegd, het bezoek aan het museum op een eiland in Slowakije werd afgeblazen vanwege een gebrek aan water. Oorzaak: een dronken kapitein die zijn enorme rondvaartboot tegen de oever van de Donau ramde waardoor het waterpeil moest zakken om het een en ander te kunnen herstellen. 

Daardoor was het museum vrijdag onbereikbaar voor de regeringsleiders van de EU-top in Bratislava. De 27 Europese regeringsleiders - onder wie Mark Rutte - waren de afgelopen dagen in de Slowaakse hoofdstad Bratislava bijeen. De Slowaakse gastheer Robert Fico had het programma verdeeld in drie thema's: economie, veiligheid en cultuur. En laat Meulensteen nu net op dat laatste vlak een grote naam zijn in Slowakije. In 2000 opende hij het inmiddels vermaarde Danubiana Meulensteen Art Museum. Het museum, gebouwd op een eiland in de Donau heeft werken van Appel, Corneille, Cobra en Miro in zijn collectie.

Danubiana Meulensteen Art Museum. Foto: Archive Danubiana

Dronken kapitein
"Het was een enorme eer dat de Slowaakse premier ons museum als visitekaartje naar zijn collega-regeringsleiders ziet. Het gezelschap stapte op een boot voor een rondvaart en museumbezoek. Maar het liep helemaal anders. Meulensteen, ook bekend als oprichter van Neways Electronics in Eindhoven, baalt nog even flink na als hij zijn verhaal doet. "We waren er klaar voor. We hadden bij wijze van spreken alle ramen gelapt. En dan gooit een dronken kapitein roet in het eten."

Deze klapte een week voor het bezoek een stuk stroomopwaarts met zijn enorme schip - een rondvaartboot met 120 passagiers en 50 bemanningsleden aan boord -  tegen de oever van de Donau. De krant de Slovak Spectator maakte melding van het incident. Door de schade die ontstond dreigde een dorp verwoest te worden. In allerijl werd besloten het waterpeil in de Donau te laten zakken om de oever zo te herstellen. "Tot zover geen probleem", aldus Meulensteen. "Ons werd beloofd dat de werkzaamheden slechts een paar dagen in beslag zouden nemen. Helaas liep het anders."

De EU-top in Bratislava. Foto: REUTERS/Yves Herman

Volledig scherm

De Slowaakse autoriteiten hadden voor de gelegenheid flink uitgepakt en de 'Regina Danubia' gehuurd die wel wordt omschreven als het drijvende congrescentrum op de Donau. Het schip is 70 meter lang, 11 meter breed en er is ruimte voor 400 passagiers.

Grote modder- en zandvlakte
Toen Meulensteen vrijdagochtend bij zijn museum arriveerde, zag hij een grote modder- en zandvlakte rond het museumeiland. "De boot kon ons niet bereiken. Er was simpelweg geen water."  Het gezelschap aan boord heeft tot aan het museum gevaren, waarna het schip is teruggevaren naar Bratislava.

Volledig scherm
De Regina Danubia met daarop de EU-regeringsleiders vaart over de Donau. © EPA/Olivier Hoslet
Volledig scherm
Gerard Meulensteen (midden). Links Jacques Vermeeren, en rechts Bart Schellekens van Karel Vermeeren Stichting.