Drugsdealers in centrum Eindhoven aangepakt

DEN BOSCH - Met drie kersverse veroordelingen, drie eerdere straffen en drie verdachten nog in de pijplijn denkt het Openbaar Ministerie de angel uit het probleem van dealende Antillianen in Eindhoven te hebben getrokken. Patrick van Hees, verantwoordelijk officier van justitie, is tevreden.

Volledig scherm

De rechtbank laten weten dat twee Antilliaanse dealers anderhalf en bijna twee jaar cel krijgen, een medeplichtige tien maanden. Het past in het rijtje dat vorig jaar begon met drie vonnissen van een tot twee jaar cel.

Antillianen
Het gaat om de Antillianen waar in Eindhoven al jarenlang over werd geklaagd omdat zij, en hun klanten, grote overlast en onveiligheidgevoelens veroorzaakten rond het station en het 18 Septemberplein.

Van Hees looft de gemeente Eindhoven en vooral de politie, die een speciaal team opzette om de dealers te bestrijden. De gemeente plaatste camera's en gaf veel straatverboden uit. Dat hielp, zegt Van Hees, maar: "Er bleef een harde kern over die via het strafrecht moest worden aangepakt."

Bewijzen
De klus is niet makkelijk. Veel dealers komen weg met de smoes dat ze 'wat extra inkopen voor vrienden'. De officier: "Wij moeten bewijzen dat ze gedurende een flinke periode in de verkoop zitten, en dat ze een flinke klantenkring hebben."

Die klantenkring gebruikt Van Hees tegen de dealers. "Op telefoontaps praten ze zelden over 'coke', maar over brood of pizza's. Af en toe vangen we de klanten af. Als meer dan een handvol verklaart zijn spullen bij dezelfde man te kopen, dan zijn we een heel eind in de bewijsvoering."

Lees alles in het ED van woensdag of in de digitale krant.