Inval bij een villa aan de Vogelkerslaan in Eindhoven.
Volledig scherm
Inval bij een villa aan de Vogelkerslaan in Eindhoven. © Bert Jansen

Drugsmiljoenen Eindhovenaar witgewassen via Turkse nepleningen

EINDHOVEN - De grote witwaszaak tegen een Eindhovenaar, op wiens 69 panden begin dit jaar beslag werd gelegd, draait om verdachte miljoenenleningen vanuit Turkije. Volgens het OM heeft de man zo zeker 7 miljoen drugswinst geschoond.

Dit bleek vrijdagochtend in de Bossche rechtbank, waar de man (42) het beslag op zijn huizen probeerde weg te vegen. Bij de grote politieactie begin dit jaar waarbij dat beslag werd gelegd, is ook het huis van zijn zus en zwager doorzocht. Daar lag een ruim een half miljoen euro op het dak, plus drugs.

Witwassen
Dat geld is niet onverklaarbaar, vond advocaat Peter van de Laar: de zwager heeft een zeer gefortuneerde vader in Turkije. Die man blijkt een hoofdrol te spelen in de verdenking waar justitie al jaren aan werkt: grootschalig witwassen van crimineel drugsgeld door de Eindhovense zakenman.

Grasshopper
Justitie legt hem al jaren het vuur aan de schenen, daarbij geholpen door andere overheden als de fiscus, gemeente en brandweer. De man was begin deze eeuw eigenaar van de populaire coffeeshop Grasshopper. Die moest hij door verdenking van hennephandel verkopen aan zijn broer. Hij zegt zelf daarna in onroerend goed te zijn gegaan, waarbij het hem verbazend voor de wind is gegaan.

Volgens officier Jeanette Lont van het OM heeft de man zijn drugsmiljoenen stiekem naar Turkije gebracht, naar de vader, en leent dat vervolgens van hem wit weer terug, de 'loan-back'-constructie. Samen met de Turkse justitie wordt nu onderzocht hoe de Turkse man aan al die miljoenen komt.

Zakenman
De Eindhovenaar is des duivels en zegt dat de overheid hem weg pest. Advocaat Peter van de Laar wees op onderzoeken door de Belastingdienst die niks onoirbaars naar boven brachten. "Client is gewoon een goed zakenman. Alles is wit, alles is helder, alles is na te rekenen."

De panden worden inmiddels ook vastgehouden als onderpand voor de mogelijke terugvordering van de ruim 7 miljoen en het OM wil het beslag handhaven. Het halve miljoen van de dakkapel moet ook bij justitie blijven; 'gezien de grootte en de vindplaats van het geld is het niet onwaarschijnlijk dat het met witwassen te maken heeft', vond de officier.

Lees het hele verhaal in het ED van zaterdag, of via de digitale krant.