Volledig scherm
© Politie

Drugspanden sluiten wordt eenvoudiger door verruiming Opiumwet

EINDHOVEN - Het wordt eenvoudiger voor burgemeesters om drugspanden te sluiten. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie werkt hiervoor aan een verruiming van de Opiumwet.

Bedrijfsgebouwen en particuliere panden waar soft- of harddrugs zijn gevonden, kunnen door burgemeesters nu al tijdelijk worden dichtgetimmerd.
Als er geen drugs worden aangetroffen, maar verpakkingsmaterialen, laboratoriumonderdelen of spullen voor het versnijden, hebben burgemeesters die optie in veel gevallen niet. Na de wetsverruiming kunnen burgemeesters straks wel ingrijpen.

Valkenswaard
Burgemeester Anton Ederveen van Valkenswaard sluit al een paar jaar regelmatig drugspanden in zijn gemeente. Cijfers heeft hij niet paraat, maar de burgemeester heeft al een paar keer meegemaakt dat sluiting van een pand wettelijk gezien niet kon was terwijl duidelijk sprake was van drugscriminaliteit. Hij noemt de verruiming een positieve aanvulling. „Het is logisch en ligt in het verlengde van de huidige mogelijkheden.”

Veldhoven
Ook Veldhovens burgemeester Jack Mikkers is te spreken over de uitgebreidere mogelijkheden om in te grijpen. „Ik ben blij met deze aanpassing. Het hebben van grondstoffen danwel hulpmiddelen leidt bij ons dan ook tot sluiting. Zeker vanwege het gevaar, denk aan chemicaliën, in woningen of bedrijfspanden. Ik steun deze aanpassing zeer.”