Volledig scherm
De ARCNL beschikt over een druppelgenerator en plasmabron waarmee wetenschappers proeven kunnen doen.

Druppeltje tin vervormt net zoals een getrapte voetbal

EINDHOVEN – Het ARCNL, het instituut in Amsterdam waarin ASML deelneemt, heeft zijn eerste wetenschappelijke artikel gepubliceerd. Het gaat over het gedrag van tindruppeltjes. Als een superklein druppeltje van het metaal tin wordt beschoten met een laserstraal, vervormt deze als een voetbal waar tegenaan getrapt wordt.

Deze kennis is van grote waarde voor ASML, dat daarom een belangrijke financier van het Amsterdamse instituut is. De Veldhovense chipmachinefabrikant gebruikt microscopische tindruppels voor het maken van extreem ultraviolet (EUV) licht.

Plasma
Dat ontstaat als die tindruppeltjes met een krachtige laser worden beschoten, zodat ze verhit worden tot 400.000 graden Celsius. Het druppeltje verandert dan in plasma, dat het EUV-licht uitstraalt. Met dit licht wordt de fijne structuur van chips op silicium schijven gevormd. Met deze nieuwste generatie chipmachines zijn chips te maken die slimme telefoons en tablets nog meer functies kunnen geven.

Vervuiling
Het maken van EUV-licht veroorzaakt nog veel problemen. Onder meer omdat bij het beschieten met de laser fragmentjes tin wegschieten en de spiegels die het licht moeten sturen vervuilen. Oscar Versolato, woordvoerder namens de wetenschappers, zegt dat zijn groep geen oplossingen hiervoor aandraagt, maar wel kennis verzamelt. "Met die kennis kan ASML zelf oplossingen ontwikkelen. Het gedrag van een klein tindruppeltje is volledig schaalbaar naar het gedrag van veel grotere waterdruppels. Die zijn veel makkelijker te meten."

Energiestoot
In het artikel wordt ook een experiment beschreven dat de omstandigheden in een EUV-machine zoveel mogelijk nabootst. Daarnaast hebben de wetenschappers in kaart kunnen brengen hoe tindruppels worden voortgestuwd door de laser. "Ze versnellen binnen enkele miljardsten van een seconde naar een snelheid van een paar honderd meter per seconde. Als de tindruppels vervolgens in het brandpunt komen krijgen ze een laatste stoot energie van de laser en straalt de plasma het gewenste licht uit. We hebben kunnen beschrijven dat die versnelling van de tindruppel heel mooi afhangt van de intensiteit van de laser."