Volledig scherm

Duitse helm en souvenir uit de Sahara

EINDHOVEN - In het Eindhovens Erfgoedhuis, op het NRE-terrein aan de Nachtegaallaan, is een expositie ingericht met archeologische vondsten die gedaan zijn op het Genderpark, dat momenteel wordt heringericht.

De voormalige vuilstort op deze plek en een Engels legerkamp leverden het nodige aan curieuze vondsten op. Twee medewerkers van stadsarcheoloog Nico Arts snufelden hier vorig jaar een tijdje rond. Hun 'buit' is even verrassend en curieus als divers. Behalve een groot aantal jeneverkruiken (leeg) en serviesgoed, werden ook restanten uit de Tweede Wereldoorlog opgedoken. Een Duitse helm bijvoorbeeld, verroest en met drie grote gaten er in. Het is niet duidelijk of de gaten door roest zijn veroorzaakt of door kogels, aldus Arts. Ook Engels muntgeld kwam naar boven, uniformknopen en koffiekopjes met een hakenkruis en een Duitse adelaar erop. Grappig zijn de oude rijwielverzekeringsplaatjes, wieldoppen en een onduidelijk plaatje uit een DAF-truck.

Ronduit intrigerend is een insigne van de toenmalige Perzische luchtmacht, ook weer daterend uit WOII. "Wel maf ja. Wij vroegen ons ook af hoe dit hier terechtkwam", zegt Arts. Hij heeft een theorie: "Perzië had een kleine luchtmacht en heeft aan de zijde van de Engelsen meegevochten. Engelse piloten namen overal souvenirs mee, ook uit de Sahara waar zij vochten tegen Rommel. Waarschijnlijk is er na de oorlog korte tijd een Engels legerkamp geweest in Strijp. En heeft een Engelsman zijn souvenir uit de Sahara hier verloren."

Volledig scherm