Volledig scherm
Ietje Kremers (l) en Peggy de Quillettes – al vijftien jaar bij Kremers' in dienst – in de winkel. foto jurriaan balke/fotomeulenhof

Een van laatste eenmanszaken in Eindhoven sluit; 'Mooi zijn is naar Ietje luisteren'

EINDHOVEN - De vrouwen van Ronaldo, Romario en Koeman kwamen er graag. Maar na 30 jaar is het mooi geweest, Pavone Damesmode van Ietje Kremers is vrijdag 30 september voor het laatst open.

Ze is al 71, maar toch valt het stoppen van haar winkel - een van de laatste eenmanszaken in de binnenstad - Ietje Kremers zwaar. "Ik ga dit zó missen. Het contact met klanten, mensen mooi zien worden. Ik heb hier heel veel vaste klanten, die laten mij bepalen hoe ze zich kleden. 'Mooi zijn is naar Ietje luisteren'", zeggen ze."

Bestaan opbouwen
Kremers scheidde toen ze nog maar 21 jaar was en moest hard knokken om voor zichzelf en haar zoon en dochter een bestaan op te bouwen. "Ik naaide kleren voor particulieren. Toen leerde ik Jan Reijs kennen, die drie modezaken had in het centrum. Hij gaf me de kans om alles van het vak te leren."

Als Jan Reijs overlijdt begint Kremers haar eigen modezaak. Pavone Damesmode kent een vliegende start: Kremers neemt oude klanten mee, onder wie veel 'spelersvrouwen'. "Van Gullit en Van der Gijp, Ronaldo en Romario, Vanenburg en Koeman. Ronaldo nam soms zijn hele familie mee de winkel in, die waren zo uit Brazilië in Eindhoven terechtgekomen."

Afscheidsfeestje
Na de sluiting zal Kremers nog één keer trouwe klanten verwelkomen, tijdens een afscheidsfeestje op vrijdag 7 oktober. Kremers blijft bezig met mode, en niet alleen omdat haar kleindochter een modeopleiding volgt. Ze wijst op de kleding die nu nog een deel van haar winkel vult. Niet langer haar eigen vaste merken, maar mode van Studio RUIG op Strijp-S. "Een van de ontwerpers, Sophie Soons, hoorde van onze naderende sluiting en belde me op: of ze heel misschien een deel van hun collectie tijdelijk hier mochten hangen. Straks ga ik ook elke maand langs op Strijp-S, om haar en haar collega's verder op weg te helpen. Verkopen is een vak, dat moet je leren."