Volledig scherm
© Pixabay

Eerste operatie met Eindhovense oogrobot van Preceyes

EINDHOVEN - Oxford TU/e-spin-off Preceyes heeft een wereldprimeur. Eind augustus hebben artsen van het John Radcliffe Hospital in Oxford het zicht van een patiënt hersteld met de robot van Preceyes.

Het ging hierbij om een uiterst nauwkeurige netvliesoperatie. Het was de eerste keer dat er een operatie in een mensenoog werd verricht met hulp van een robot. De operatie was zo bijzonder dat de BBC erbij was om de ingreep en patiënt te volgen. Afgelopen vrijdag zond de Britse omroep het televisie-item uit. Hierin vertelt de patiënt enthousiast dat het zicht aan zijn rechteroog hersteld is. De artsen haalden bij hem een laagje netvlies weg met een dikte van ongeveer een honderdste millimeter.

Operaties in de oogbol vergen het uiterste van de precisie en concentratie van chirurgen. Precies voor dit soort operaties is de robot van Preceyes ontwikkeld.

Nauwkeurigheid
De chirurg bestuurt de Preceyes-robot met een 'joystick'. De robot is zo ontworpen dat het punt waar de naald door de oogbol gaat altijd op dezelfde plek blijft, waardoor schade aan het oog voorkomen wordt. De robot voert de bewegingen van de chirurg verkleind, en daarmee nauwkeuriger, uit. Elke centimeter van de joystick bijvoorbeeld, wordt vertaald naar een beweging van een millimeter door de operatiepunt van de robot. Ook filtert de robot eventuele trillingen van de handen van de chirurg weg.