Eigenaar Zhou gaat door met plannen Gloeilampplantsoen in Eindhoven
EINDHOVEN - Eindhoven wil het Gloeilampplantsoen groen houden. Eigenaar Zhou wil dat ook, maar met bebouwing voor wonen, werken en recreatie.
"Het is heel vreemd dat de gemeente terughoudend is in reactie op onze plannen voor het Gloeilampplantsoen. Eigenlijk heeft het terrein een bedrijvenbestemming, dus een bouwbedrijf of autosloper zou er zich mogen vestigen. En toen we begonnen lag er nog het plan van de gemeente om in de Beukenlaan een grote rotonde aan te leggen met een nieuwe weg dwars door het Gloeilampplantsoen naar de Achtseweg Zuid. Dan bleef er niet zoveel groen over."
De Chinese Hagenaar Atom Zhou is over zijn eigen plannen voor het groene gebied bij station Strijp-S heel duidelijk: "Het zo laten is geen optie. Ik wil iets moois ontwikkelen voor de buurt, voor de stad, maar ik ben geen filantroop. Als vastgoedondernemer kan ik kiezen uit verhuren binnen het bestemmingsplan, of ontwikkelen met een commerciële bedoeling. Maar daarbij bewaren we heel veel van het bestaande groen. Sterker nog, het aantal vierkante meters groen blijft gelijk. Want in onze bouwplannen zit ook veel groen in of op de gebouwen."
De Hagenaar houdt kantoor midden in Chinatown, de Chinese wijk in het centrum van de Hofstad. Hij kent Eindhoven via zijn schoonfamilie die er woont. "Zo kwamen we bij het Gloeilampplantsoen terecht, een terrein dat kansen biedt, in Eindhoven, de stad die steeds aantrekkelijker wordt." Hij kocht het Gloeilampplantsoen voor ruim drie ton, net voordat dat in openbare veiling op de markt kwam, van de failliete vorige eigenaar. "De gemeente bood niet mee vooraf. Wel vreemd, want als je het gebied groen wil houden, dan moet je het zelf kopen. Wij weten hoe zo'n veiling verloopt. Wil je een goede kans hebben, dan moet je vooraf bieden."
Lees alles in de digitale krant.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM2
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.