Volledig scherm
© Bert Jansen

Eind 2018 besluit over verbreding A67

HELMOND - In het najaar van 2018 is bekend of de druk bereden snelweg A67 wordt verbreed. Het is ook mogelijk dat de verkeersdoorstroom wordt verbeterd door de inzet van slimme technieken.

 Dat maakte verkeersminsiter Melanie Schultz van Haegen woensdag bekend. De minister gaf met provinciebestuurder Christophe van der Maat en zijn Limburgse collega Patrick van der Broeck in Den Haag het startsein voor een onderzoek naar de beste oplossing voor de files op de weg.

Ruit
Er is 208 miljoen euro beschikbaar om de A67 tussen Eindhoven en Venlo over een lengte van 45 kilometer aan te pakken. Het rijk betaalt 150 miljoen, de provincie Noord-Brabant 55 miljoen. Deze bedragen zijn afkomstig uit het potje voor de gesneuvelde Ruit om Eindhoven. Limburg draagt 3 miljoen euro bij aan het verbeteren van de A67.

Slim
De partijen zeggen in de eerste plaats op zoek te gaan naar 'slimme oplossingen'. "We zoeken de slimste keuze tussen de inzet van innovatie en de uitbreiding van capaciteit", zegt Van der Maat. Met andere woorden: als smart mobility niet genoeg helpt, krijgt de A67 extra rijstroken. Een besluit daarover valt te verwachten in het najaar van 2018, aldus Van der Maat.

Files
De A67 is een belangrijke verbinding tussen Duitsland en België. Vrijwel dagelijks staan er files en (dodelijke) ongevallen zijn geen zeldzaamheid. Op de A67 bestaat 25 tot 40 procent van het verkeer uit vrachtwagens.