Volledig scherm
Rob van Gijzel. © René Manders/fotomeulenhof

Eindelijk klinkende munt uit Den Haag voor Eindhoven, weet Rob van Gijzel (video)

EINDHOVEN - De jarenlange lobby voor meer geld uit Den Haag voor sport, cultuur en stedelijke voorzieningen voor Eindhoven en de regio lijkt eindelijk in klinkende munt te worden omgezet. Het kabinet rept nog van een onderzoek of met de verdeelsleutel van het Gemeentefonds - de belangrijkste inkomstenbron voor gemeenten - meer rekening moet worden gehouden met de economische kracht van een gemeente aan de BV Nederland. Scheidend burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven weet meer.

In een afscheidsinterview met het ED stelt hij woensdag dat het kabinet op Prinsjesdag bekendmaakt dat die verdeelsleutel daadwerkelijk wordt aangepast.

Meer geld naar Eindhoven
De wijziging in de verdeelsleutel, waarvoor Van Gijzel al jaren ijvert, is goed nieuws voor de regio Eindhoven. Doordat stad en regio een belangrijke motor zijn voor de landelijke economie zit er voor Eindhoven een stevige verhoging in, van 1,53 euro per inwoner naar 26,53 euro. Een fikse impuls, maar ook die aangepaste rijksbijdrage blijft nog altijd stevig achter bij wat Amsterdam (195 euro per ingezetene) en Utrecht en Rotterdam (140 euro) uit het Gemeentefonds nu nog krijgen.

Speciale bijlage
Lees woensdag meer in het ED (of via de digitale krant) over het afscheid van de burgemeester. In een speciale bijlage leest u onder meer een interview met Van Gijzel, een portret óver hem en meer over het boek 'De Stad die de Toekomst maakt, het Eindhoven van Rob van Gijzel'.

Bij zijn afscheid van de gemeenteraad van Eindhoven is burgemeester Rob van Gijzel dinsdagavond benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Commissaris van de Koning Wim van de Donk speldde de onderscheiding op.