Volledig scherm
© Thinkstock

Eindelijk schot in aanleg glasvezel in Brabants buitengebied

NOORD-BRABANT - Na jaren soebatten lijkt het erop dat er met de komst van de Maatschappij voor Aanleg van Breedband in Brabant BV (Mabib) eindelijk schot komt in de aanleg van snel internet in het Brabantse buitengebied.

Want over twee jaar moeten 35.000 moeilijk bereikbare huizen in Noord-Brabant een glasvezelverbinding hebben. Na de zomer gaat de schop de grond in. Kosten: 140 miljoen euro, ofwel vierduizend euro per aansluiting.

Traag en instabiel
Het is voor mensen uit de stad wellicht niet voor te stellen, maar Brabantse bewoners van het buitengebied kampen dagelijks met het probleem van traag en instabiel internet. Zelfs in de Brainportregio. En dus stopte de provincie vijftig miljoen euro in het Breedbandfonds om het buitengebied te ontsluiten. Tientallen initiatieven maakten aanspraak op een deel van het geld. Slechts een enkel verzoek werd gehonoreerd.

De grootste vis werd door Mabib uit de breedbandvijver gevist. In januari ging het bedrijf met een lening van maar liefst 35 miljoen euro aan de haal. Ook enkele lokale initiatieven kregen leningen. Grote verliezer was de Coöperatie Brabant Data U.A. Het initiatief van Jo van de Pas uit Biest- Houtakker miste de slag om de miljoenen. Van de Pas toverde daarna een 'plan B' uit de hoge hoed en wil nu glasvezelcoöperaties in Midden-Brabant uitrollen.

Meters maken
De puzzel lijkt dus gelegd en daarmee gloort er licht aan het einde van de tunnel. In de regio wordt op lokaal niveau de glasvezelhaspel afgerold en op 1 september gaat Mabib meters maken. Dan gaat de schop de grond in voor ruim tienduizend adressen in het buitengebied. Elke boerderij of afgelegen woning zonder koperen coax-kabel krijgt een glasvezelaansluiting. Het gaat onder meer om huizen in Cranendonck, Asten, Deurne, Someren, Nuenen, Eindhoven, Helmond, Geldrop-Mierlo, Laarbeek, Gemert-Bakel, Son en Breugel, Best, Valkenswaard, Veldhoven en Sint-Oedenrode.

Lees alles in het ED van zaterdag of in de digitale krant.