Volledig scherm
© Kees Martens/fotomeulenhof

Eindhoven Airport 2 weken 'plat' (video)

EINDHOVEN - Vanaf maandag is het 2 weken heel erg stil rond Eindhoven Airport. Tot en met woensdag 15 juni werkt aannemer BAM aan de renovatie van de startbaan.

Zondagavond zijn de toestellen van Ryanair en Transavia overgebracht naar andere vliegvelden; de militaire vloot is de afgelopen dagen al vertrokken. De 4 Hercules transportvliegtuigen zijn tijdelijk gestationeerd op Gilze-Rijen, evenals de Gulfstream van de luchtmacht. De 2 KDC-1o's zijn overgevlogen naar Luxemburg Airport. De luchtmacht grijpt de stille periode op de vliegbasis onder meer aan voor calamiteitenoefeningen, samen met de regiobrandweer. Van de 1500 mensen die op de burgerluchthaven Eindhoven Airport werkzaam zijn, is een deel met verlof.

De komende 2 weken worden gebruikt voor uiteenlopende klussen, die nu efficiënter kunnen worden aangepakt dan wanneer de luchthaven vol in bedrijf is. Zoals het onderhoud van het asfalt op het platform, de modernisering van toiletgroepen in de aankomsthal en het vluchtinformatiesysteem.

Multifunctioneel gebouw
Ook wordt de stille periode aangegrepen om het werkgebied voor een andere grote klus alvast voor te bereiden: dat van het multifunctionele gebouw op parkeerterrein P1, pal voor de terminal. Na de renovatie van de startbaan kunnen parkeerders hun auto kwijt op een terrein tussen P1 en P2 (daar waar normaliter bussen en taxi's staan).

Horeca
Hotel Tulip Inn blijft de komende weken gewoon doordraaien, al was het alleen maar om bij de renovatie betrokken werknemers een slaapplek te kunnen bieden. De horeca draait op halve kracht: AH to Go en Starbucks zijn alleen in kantoortijden geopend.

De komende tijd blijft de groei van Eindhoven Airport duidelijk zichtbaar. Tot volgend jaar zomer wordt gewerkt aan het multifunctionele gebouw (OV-terminal, parkeren en horeca). Net daarvoor wordt de oplevering verwacht van de nieuwe, grotere bagagehal.

Volledig scherm
Voorbereidende werkzaamheden op Eindhoven Airport. © Menno Boon/beeldwaren.nl
Volledig scherm
Een lege vertrekhal op Eindhoven Airport
Volledig scherm
Werkzaamheden op Eindhoven Airport © Bert Jansen
Volledig scherm
© Kees Martens/fotomeulenhof
Volledig scherm
© Kees Martens/fotomeulenhof
Aannemer BAM is zondagavond om half twaalf begonnen met de renovatie van de startbaan van de Vliegbasis Eindhoven. De ruim 3 kilometer lange start- en landingsbaan wordt voor het eerst sinds 2004 geasfalteerd. Ook worden 17 mogelijke bommen uit de Tweede Wereldoorlog geruimd. Donderdag 16 juni gaat de luchthaven weer open.