Volledig scherm
Fred Bakker: 'Eindhoven is een groeibriljant'. © Ton van de Meulenhof

Eindhoven als lichtend voorbeeld van de nieuwe maakindustrie

EINDHOVEN - In het boek 'Hier wordt de toekomst gebouwd' laten de auteurs zien dat daar waar de omstandigheden goed zijn, de traditionele industrie heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe innovatieve maakindustrie.

Voor het boek bezochten de auteurs Antoine van Agtmael en Fred Bakker tien voormalige industrieregio's in de Verenigde Staten en Europa, waaronder Eindhoven. Regio's die ooit tot bloei kwamen door de traditionele maakindustrie die daar nu is verdwenen.

Tijdens die reizen ontdekten ze een nieuwe trend. De vroegere industriesteden, in de Verenigde Staten ook wel aangeduid als 'rustbelts' (gordels van roest) zijn getransformeerd in nieuwe maakcentra, door de auteurs aangeduid als brainbelts. Plekken die uitmunten in slimme productie en de bijbehorende technologieën, plekken ook waar op een goede manier breinkracht wordt gedeeld.

De benaming brainbelts lijkt een verwijzing naar Brainport. En dat is niet toevallig, want de regio Eindhoven wordt door de auteurs in het boek aangeduid als 'ware groeibriljant'. "Na de massaontslagen in de jaren 90 bleven beleidsmakers niet bij de pakken neerzitten. Philips besloot het traditioneel gesloten NatLab om te vormen tot een open onderzoekscampus, de TU/e stemde de opleidingen beter af op de vraag van de bedrijven en de gemeenten vonden elkaar op het platform Brainport. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Niet voor niets is de regio in 2011 uitgeroepen tot slimste regio ter wereld", aldus de schrijvers.

Lees donderdag het hele artikel in het ED of via de digitale krant.