Volledig scherm

Eindhoven en Helmond scoren hoog op landelijke Misdaadmeter (video)

EINDHOVEN/HELMOND - Eindhoven belandt dit jaar op plek 3 van de AD Misdaadmeter die zaterdag bekend is gemaakt. De lichtstad moet alleen Amsterdam en Maastricht voor zich laten. Helmond staat op de elfde plaats en levert hiermee 7 plekken in ten opzichte van 2014.

Zowel Eindhoven als Helmond wijken af van de landelijke trend. Die laat over de hele linie een duidelijke afname zien. Er is landelijk gezien vooral een afname te zien in zakkenrollerij, straatroven en woninginbraken. Maar in Eindhoven maakten zakkenrollers in 2015 meer slachtoffers dan een jaar eerder zo staat te lezen in de graadmeter. Ook waren er meer bedreigingen: 677 tegen 628, en het aantal mishandelingen steeg met ruim 8 procent tot 1154.

Inbrekersgilde
In Helmond was vooral het inbrekersgilde actief. In 2015 vonden er 523 woninginbraken plaats. 70 meer dan een jaar eerder. Ook steeg het aantal auto-inbraken van 524 naar 554 en zijn er ruim 29 procent meer auto’s gestolen (115).

Eindhoven staat al jaren in de top 5 van de Misdaadmeter. Vorig jaar belandde de vijfde stad van Nederland op plek 4 en in 2010 werd Eindhoven zelfs aangewezen als onveiligste stad van Nederland. Helmond schommelde al jaren rond de 20e plek met positieve uitzonderingen in 2008 (plek 27) en 2009 (plek 32). In de nieuwe misdaadmeter valt de stad plots terug naar de 11e positie. Dat kan echter ook komen omdat er vaker aangifte wordt gedaan waardoor er meer misdrijven gerapporteerd worden.

Regio
In de dorpen rond Eindhoven en Helmond laat de misdaadmeter zien dat de drugshandel toeneemt. In Sint-Oedenrode kwamen 13 meldingen binnen. Een jaar eerder waren dat er nog 3. Toch is het op plek 332 de veiligste regio-gemeente. In Best liep de politie vaker tegen drugs aan en stond de teller op 44 meldingen tegen 33 in 2014. Valkenswaard is na de 2 steden in de regio de gemeente die het hoogst eindigt op de Misdaadmeter: landelijk op plek 82.

Zedendelicten in Deurne
Deurne werd vorig jaar opgeschrikt door een forse stijging van het aantal zedendelicten. De teller eindigde op 22 aangiftes. Deze stijging kwam met name door een jongen die bekende 16 meisjes onzedelijk betast te hebben.

Ranglijst
De ranglijst van de AD Misdaadmeter wordt jaarlijks bepaald door te kijken naar de cijfers van tien delicten. Deze worden afgezet naar inwonersaantal én gewogen naar impact voor het slachtoffer. Een overval telt daarom zwaarder mee dan een bedreiging, en woninginbraak zwaarder dan vernieling.

>> Bekijk alle misdaadcijfers voor jouw gemeente via: ed.nl/misdaad
>> Als je dit artikel in onze mobiele app leest, bekijk de grafieken dan via ed.nl/misdaad

Eindhoven staat weer in de top 3 van meest criminele steden van Nederland. Het AD maakt dat bekend in de jaarlijkse AD Misdaadmeter met cijfers over 2015. Helmond stijgt van een 18e plek naar de elfde stek
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement