Volledig scherm
© KChodorowski/Thinkstock

'Eindhoven kan weer investeren'; Pot van twaalf miljoen

EINDHOVEN - De tijd dat Eindhoven de broekriem moet aanhalen is voorbij. De komende vier jaar wil het Eindhovense college elk jaar drie miljoen euro opzij zetten voor grote infrastructurele projecten.

"De crisis is voorbij. We hebben scherp in beeld wat de nieuwe taken op het gebied van zorg ons kosten. Nu kunnen we weer naar de toekomst kijken", zegt wethouder Wilbert Seuren (financiën, D66).

De gemeenteraad moet het begrotingsvoorstel nog bespreken, en de raad zal bepalen waar die miljoenen aan worden uitgegeven. Maar Eindhoven heeft natuurlijk al langer een lijstje met grote wensen. Seuren: "Er zijn grote ontwikkelingen in aantocht. Denk aan de vernieuwing van het stationsgebied in het centrum en de bouw van een nieuw treinstation in Acht." "Of denk aan de bereikbaarheid van de stad", vult wethouder Staf Depla (PvdA, economie) aan.

Een paar maanden geleden vroeg het college de raad nog nadrukkelijk om rekening te houden met stijging van lokale woonlasten – meer dan de afgesproken stijging van twee procent. Nu er meer geld van het rijk komt, is dat niet nodig. Alleen huiseigenaren krijgen te maken met een kleine verhoging van de onroerend zaakbelasting. Afhankelijk van de waarde van iemands woning, gaan de meeste mensen maximaal 24 euro per jaar extra betalen. Daar staat tegenover dat de afvaltarieven dalen.