Volledig scherm

Eindhoven krijgt radiostation voor internationale gemeenschap

Eindhoven - Ze zijn nog op zoek naar een antenne-locatie.

Ook het team moet nog worden opgezet, maar in het najaar met de Dutch Design Week of Glow moet het nieuwe radiostation in Eindhoven in de lucht zijn.

De initiatiefnemers Leon Balmaekers, Jean-Paul Linnartz en Gerard Lokhoff zijn al even bezig met het opzetten van de nieuwe radiozender, maar ze wilden er pas mee naar buiten komen als ze de licentie voor het radiostation daadwerkelijk binnen hadden. Die is net uitgereikt. Nu is het zaak dat er zoveel mogelijk bekendheid komt voor de zender. Want Linnartz en Lokhoff gaan niet zelf alle programma's verzorgen. Ze zijn op zoek naar studenten en anderen die zelf programma's willen maken of software willen schrijven. Want dit wordt een digitaal station. Geen studio met een permanente bezetting die vooral leuke plaatjes draait en tussendoor geanimeerd de luisteraars toespreekt. Nee, dat moet straks automatisch gaan gebeuren. Het wordt een, in ieder geval grotendeels, onbemand station.

"We richten ons naast studenten ook op alle expats. Eindhoven is uniek vanwege zijn innovatie en grote populatie van studenten en buitenlandse werknemers in de high tech industrie. Die willen we bereiken met een speciaal format van nieuwe innovaties, maar ook culturele items en ander nieuws uit de regio", legt Linnartz uit. "Met de huidige digitale technologie kun je op een heel nieuwe manier radio maken. Want nu hoef je daarvoor niet meer naar de studio, dat kan gewoon vanuit thuis. Programmamakers kunnen onderweg hun productie maken. Het uploaden van hun programma, nieuws of muziekclips kan net als met youtube vanaf elk locatie. Dus je kunt direct uitzenden. Dat wil zeggen dat alles voor de zender in de cloud kan draaien, terwijl het radioteam vooral in beweging is. Deze nieuwe manier van radiomaken is heel laagdrempelig. Het moet straks net zo eenvoudig zijn als het plaatsen van een bericht op Facebook."