Volledig scherm
Een impressie van het herinrichtingsplan voor het NRE-terrein zoals de gemeente dat met toekomstige gebruikers heeft opgesteld. Daarop is plaats voor zo'n 50 bomen.

Eindhoven krijgt steun voor sanering NRE-terrein

EINDHOVEN – Eindhoven krijgt steun van de Raad van State voor de gekozen saneringsmethode van het NRE-terrein. Alleen moet het wel een nieuw besluit nemen over het schoonmaken van de voortuinen aan de Dommelhoefstraat.

Alle andere bezwaren zijn afgewezen.

Grondwatervervuiling
De bezwaarmakers uit de buurt zijn zelfs niet ontvankelijk verklaart: zij zijn geen belanghebbenden bij de sanering, oordeelt de Raad van State. Dat geldt vooral ook omdat ze niet hebben aangetoond dat de grondwatervervuiling zich zou verspreiden buiten het gebied.

Een bewoner van de Dommelhoefstraat had ook bezwaar gemaakt. Hij krijgt gelijk op grond van het feit dat de voortuinen daar niet meegenomen zijn in het saneringsplan. Maar de gemeente had dat al erkend, want in november is er een onderzoek verschenen naar de vervuiling daar. De gemeente moet er nog een besluit over nemen. Dat is voor de Raad van State voldoende.

Wettelijke eisen
Andere argumenten worden afgewezen: de vervuiling op het terrein is voldoende onderzocht. En de gekozen oplossing – 1 meter afgraven en vervangen door schoon zand – voldoet aan de wettelijke eisen.

Inmiddels is de eerste sanering gestart: op het terrein wordt onder de nieuwe weg Gasfabriek de riolering vervangen. Daarbij moet ook de vervuiling afgegraven worden.

Andere procedure
Of de plannen van de diverse initiatiefnemers snel uitgevoerd kunnen worden, hangt nog van een andere procedure af: de vaststelling van het bestemmingsplan. Daarover doet de Raad van State binnenkort uitspraak.