Volledig scherm
© KChodorowski/Thinkstock

Eindhoven maakt onderscheid bij bijstandsfraude

EINDHOVEN - Bijstandsfraudeurs in Eindhoven die betrapt worden kunnen op een coulantere behandeling rekenen als ze die fraude per ongeluk begaan hebben.

De gemeenteraad heeft dinsdag unaniem ingestemd met een initiatiefvoorstel daartoe van PvdA-raadslid Hafid Bouteibi. Daarmee is Eindhoven een van de eerste gemeenten in Nederland die een onderscheid maakt tussen mensen in de bijstand die met opzet fraude plegen en bijstandstrekkers die zich per vergissing niet aan de regels houden. De laatsten kunnen nu ook een waarschuwing krijgen, in plaats van een (fikse) boete.

Een voorstel van de Brede Beweging Linksom (BBL) om nog een extra rechtvaardigheidstoets in te voeren voordat bijstandsfraudeurs gestraft worden, haalde het niet. Een ruime meerderheid in de Eindhovense raad vond dat net een stap te ver gaan.

"Dat is een stapeling van regels die zijn doel voorbij schiet", vond ook wethouder Staf Depla (PvdA) van werk en inkomen.

Klimaatbegroting

Het was dinsdagavond in de Eindhovense raad sowieso de avond van de initiatiefvoorstellen. Behalve het fraudewetsvoorstel omarmde de gemeenteraad nog twee andere initiatieven van raadsleden. Het voorstel van Tom van den Nieuwenhuijzen van GroenLinks en Arnoud Raaijmakers (PvdA) om voortaan ook een klimaatbegroting te maken, gericht op het bereiken van een klimaatneutrale stad, kreeg ook brede instemming - uitgezonderd de VVD, die dit plan niet realistisch acht.

Ook ging de raad akkoord met het voorstel van D66-raadslid Mpanzu Bamenga om een plan te gaan maken om in Eindhoven te komen tot een anti-discriminatiebeleid.

Alleen Rudy Reker (LPF) was het daar niet mee eens omdat het voorstel het - onder andere - mogelijk maakt anoniem te solliciteren bij de gemeente Eindhoven.